Korseti – omiljeni odevni komadi žena

Korseti – omiljeni odevni komadi žena

U modnom svetu, stalno se možemo sresti sa preplitanjem trendova. Ponekad, to budu potpuno novi odevni komadi, koji postanu apsolutni hit sezone, a ponekad su to komadi koji su doživeli svoju revoluciju i na velika vrata se vraćaju u modni svet. Upravo takvi komadi jesu čuveni ženski korseti.

 


ISTORIJAT

Najraniji prikaz korseta, pojavio se na figurici iz minojske umetnosti, koja je napravljena oko 1600. godine pre nove ere. Veći deo 16. i 17. veka, korseti su na engleskom predstavljeni kao držači ženske figure, koji su bili nošeni kao spoljašnja odeća ili deo donjeg rublja. Dame na francuskim dvorovima, uvidele su njihovu svrhu i smatrale ih neophodnim za isticanje ženske figure.

 

 

 

PRVI KOMADI KORSETA

Značenje korseta kao čvrsto donje rublje koje se nosi suženo u struku kako bi oblikovao figuru, datira još iz 1795. godine. Rani komadi korseta, obično su bili napravljeni od slojevitih tkanina poput lana ili svile, ojačani skrobom i nisu bili čvrsto vezani uz telo. Kitova kost je bila sastavni deo korseta, kako bi držala figuru u uspravnom položaju.

 

 

 

VIKTORIJANSKI KORSETI

Do tridesetih godina 19. veka, čelični držači su zamenili kitovu kost. Godine 1839. Francuz po imenu Žan Berli patentirao je ženske korsete napravljene na razboju. Ovakva vrsta korseta bila je popularna do 1890. godine kada su mašinski napravljeni korseti uzeli maha. Viktorijanski korseti su bili poznati po svom obliku krinoline, koja je usko sužena u struku.

 

 

 

POVRATAK KORSETA U 21. VEKU

Iako su korseti vekovima bili prisutni u modnom svetu, u 21. veku dobijaju posebnu pažnju, gde su postali jedni od najženstvenijih ženskih komada. Izlaskom porodične drame Bridžerton, inspirisalo je modne dizajnere, da ponovo ožive čuvene modele korseta iz 18. i 19. veka. Međutim, novi modeli korseta, danas su mnogo praktičniji za upotrebu, zbog svoje savitljivoti, raznolikosti oblika, tkanina i veličina koji ostavljaju prostor za disanje. Na ulicama, mogu se videti komadi napravljeni od satena, pamuka, čipke, teksasa, pa čak i kože. Danas korseti, nisu samo deo donjeg rublja, već su našli svoje mesto pod suncem svakodnevnih odevnih komada, koji krase uličnu i visoku modu.

 

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.