Kopriva i njena lekovita dejstva

Kopriva i njena lekovita dejstva

Istorija pokazuje svakodnevnu upotrebu lekovitog bilja u ishrani i lečenju – takozvanu alternativnu medicinu. Druidi, šamani i doktori bi išli čak do te mere da svež biljni nektar od određene biljke sipaju na ranu koja počinje da truli kako bi zaustavili proces truljenja, izbacili parazite i omogućili koži da se obnovi. Sve to pokazuje koliko su biljke moćne, pa čak i moćnije od današnjih veštačkih lekova. Pripadnica alternativne medicine, kraljica ratnica opčinjavajućeg izgleda, ali isto tako i ogromne nedodirljivosti koja privlači samom svojom pojavom je kopriva.


 

PRIRODNI LEK

 

Kopriva je jedna od lekovitih samoniklih biljaka koja je poznata od davnina. Korišćena je još u Bronzanom dobu za pravljenje tkanina. Postoje zapisi o tome kako je Julije Cezar između 58. i 45. godine pre nove ere koristio koprivu. Njenu mogućnost koristio je da opeče onog ko je dodiruje za pomoć njegovim trupama da ostanu budni i oprezni tokom noći. Ima veoma jaka lekovita dejstva i jedno od najznačajnijih je da sadrži ogromne količine gvožđa. Zbog toga, ona je najbolji prirodni lek protiv anemije.

 

MINERALI

 

Kopriva takođe umanjuje sklonost ka krvarenju, pročišćava krv i ublažava preobilna krvarenja. Kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum su takođe veoma značajni minerali koje kopriva sadrži. Poseduje anibakterijska, antivirusna, diuretička i protivupalna svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje.

 

VITAMINI

 

Sadrži vitamin C u ogromnim količinama čija se značajna količina nažalost gubi termičkom obradom. Pošto se kopriva ne sme konzumirati u svežem obliku zbog toga što može izazvati probleme sa probavnim sistemom. Od ostalih vitamina poseduje vitamine: A, B 2 , B 5 i K. U njen sastav ulaze i brojne amino-kiseline, belančevine, ugljeni hidrati, tanini, karoten i lecitin. Sve to je čini lekom za mnoge bolesti.

 

BENEFITI

 

Osim što je lek za mnoge bolesti, korišćenje koprive u ishrani vraća energiju, čini organizam manje umornim tj. vraća mu snagu, poboljšava imunosistem podižući njegovu odbrambenu moć, doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi i pomaže kod nesanice i nervoze. Ova biljka ratnica nam pomaže i tako što pospešuje izlučivanje tečnosti iz organizma što dodatno utiče na regulaciju krvnog pritiska, bolji rad jetre i pankreasa, pomaže kod upale desni i angine i kod oboljenja kao što su ekcem, akne i prekomerno opadanje kose.

 

NAČIN UPOTREBE

 

Osim čaja od koprive čije je korišćenje rasprostranjeno, od koprive se mogu napraviti razna ukusna jela poput čorbi, pita, rolata i salata što ukazuje da naše zdravlje potpuno zavisi od nas i ako se ipak odlučimo da krenemo sa zdravijom ishranom, da bi trebalo tu da uključimo i ovu biljku koja može mnogo pomoći našem organizmu, čak iako je puna vlakana koja žare.

 

 

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.