Kontracepcija – kako se zaštititi?

Kontracepcija – kako se zaštititi?

U poznatoj američkoj humorističkoj seriji ,,Prijatelji”, postoji dijalog u kom Monika pita Rejčel koliko neka devojka mora biti glupa da bi, u današnje vreme, bila neplanirano trudna. Rejčel, neplanirano trudna, kaže da se može desiti da, i pored toga što je svako uradio sve što treba, obukao ono što treba, jedan od onih mališana se ipak nekako provuče. Monika pita kako je to moguće, na šta Rejčel nemoćno sleže ramenima uz reči da ne zna, da oni možda imaju neki alat. Da, verovatno se može desiti tako nešto, nekad. I verovatno i skoro samo u seriji. Ipak, za svaki slučај, postoji nešto što se zove kontracepcija.


 

 

EDUKACIJA NA PRVOM MESTU

Ipak, voleli bismo da se devojke edukuju, tako da procenat trudnoća zbog onih mališana koji imaju alat, bude zanemariv. Pre svega, ovo je u interesu očuvanja fizičkog i psihičkog zdravlja devojaka i žena. Koristi bi bilo i zbog toga što se niko ne bi borio ni protiv abortusa, ni za abortus. Edukacija i primena naučenog  bile bi sasvim dovoljne da, umesto u šetnju na protest, idemo u šetnju prirodom.

 

 

NAJBOLJE METODE

Među najprirodnije a ujedno i najkorisnije metode za upoznavanje sopstvenog tela, spada metoda merenja temperature tela. Tako saznajemo kada nam je ovulacija, pratimo promene i u telu i u psihi. Na taj način znamo kada da koristimo mehaničku kontracepciju.

 

 

 

U to spadaju sve one zaštite koje mehanički sprečavaju začeće, poput kondoma. Kada želimo dugoročnu i stabilnu zaštitu, bez mehaničkih sredstava, koristimo hemijsku zaštitu, poput antibebi pilula. Postoje i mehaničke dugoročne i stabilne zaštite, poput spirale, ali one imaju svoje uslove kao npr. godišta žene, da li je rađala ili nije, i tako dalje.

 

 

MANE NEKIH METODA

U slučaju kontracepcije merenjem temperature tela, mana je ta da obična prehlada menja temperaturu tela. Kod pilula, mana je promena hemije u telu, koja je kod svakog drugačija i može imati razne nuspojave.

 

 

U svakom slučaju, ne postoji nešto kao kontracepcija oko koje nema truda ili gubitka bar malo komfora. Koliko nam je vredno da izbegnemo neželjenu trudnoću, toliko će nam trud i nedostatak komfora biti lagani. S obzirom na brojne metode i njihove dobre i loše strane, može biti preplavljujuće odlučiti se koju kontracepciju koristiti. U tom slučaju, imamo nekoliko saveta.

 

 

RAZGOVOR S GINEKOLOGOM

Pre svega, važan je razgovor sa ginekologom/ginekološkinjom. Nakon toga, u suštini, možemo se podeliti na dve vrste žena. Postoje one koje vodi intuicija i to im je dovoljno. Takođe, postoje i one kojima je potrebna i sistematična odluka iz uma. One koje vodi intuicija, već pri razgovoru sa ginekologom znaće šta je za njih najbolje.  Za one kojima je potrebna sistematična odluka, postoji tabela sa pisanjem za i protiv neke metode.

 

 

 

Navedemo sve metode koje razmatramo. Onda, u jednoj koloni sve prednosti te metode, a u drugoj koloni sve mane te metode. Kada sve imamo u tabeli ispred sebe, sistemom eliminacije možemo doneti odluku.  Kontracepciju možemo, s vremena na vreme, preispitati i ukoliko osetimo potrebu – promeniti.

 

 

NE PLAŠITE SE PROMENE

Jedina izvesnost u životu je promena, pa kako se menjaju metode, uvode nove i modernije. Tako se menjamo i mi, naše želje i način razmišljanja. Stati, s vremena na vreme, zapitati se da li je sama kontracepcija ili izabrana metoda u skladu s nama, je apsolutno ljudski. Ponoviti izbor, iz intuicije ili uz pomoć tabele, nevažno je. Ono što je vrh planine koju su naše pretkinje gledale samo iz podnožja i nisu smele ni usuditi se krenuti gore, nama je sada pogled sa vrha. Znamo da je vrh upravo to što izbor – imamo.

 

 

 

TEKST: ŽELJKA LJUBOJEVIĆ

Osećam se kao večiti student života, zovem sebe multipotencijalista i radim na ostvarenju svojih potencijala, volim strane jezike, igre rečima, čitanje, pisanje i pričanje.1 thought on “Kontracepcija – kako se zaštititi?”