Kolagen kao protein mladosti

Kolagen kao protein mladosti

U najranijim godinama naša koža je nahranjena  belančevinama koje telo uspeva samostalno proizvoditi u dovoljnim količinama. Zahvaljujući tome možemo se pohvaliti svežom, blistavom i žategnutom kožom. Vremenom, ta sposobnost slabi i već nakom dvadeset pete godine, dolazi do uočavanja prvih  promena. Shodno tome,  zbog manjka kolagena se na našim telima pojavljuju znakovi starenja: bore, nezategnuta koža i bol u zglobovima.

 


ŠTA JE KOLAGEN?

 Kolagen je protein koji se nalazi u koži, mišićima, hrskavici, ligamentima, kostima i krvi. On čini oko 70 odsto belančevina, te se može reći da je u osnovi zapravo graditelj naše kože. Upravo zato, kada telo počne da zakazuje sa njegovom proizvodnjim izuzetno je važno nadomestiti ga. Mnoge kreme protiv starenja koje možemo pronaći na policama, u sebi sadrže kolagen, ali to nije merljivo s količinom kolagena u hrani.

 

 

Postoji vise namirnica koje su bogate kolagenom, a to su uglavnom namirnice bogate proteinima. Iako su belančevine najzastupljenije u proizvodima životinjskog porekla, kolagen jednako možemo nadoknaditi i  namirnicama biljnog porekla koje su bogate proteinima ili podstiču sintezu kolagena.

 

 

 

NAMIRNICE KOJE PODSTIČU KOLAGEN

Zeleno lisnato povrće – u osnovi se radi o elementu koji u sebi sadrži obilje hlorofila koji našoj koži obezbeđuje kolagen, dok se u isto vreme radi i o odličnom antioksidantu.

 

Grašak -sićušno, ali moćno povrće, čija samo jedna šoljica sadrži gotovo osam grama proteina.

 

 Kinoa –baš poput graška, samo jedna šoljica ovog zrna ima više od osam grama proteina koji podupiru kolagen, a ujedno je bogata i cinkom.

 

Bobičasto voće – važnu ulogu u stvorenoj količini kolagena igraju i pomoćni elementi. Među njima posebno istupa vitamin C, prvenstveno jer pomaže u povezivanju aminokiselina što pospešuje sintezu kolagena.

 

 Avokado – namirnici koja sadrži mnogo hranjivih sastojaka, među ostalima i vitamin E, koji telu nužno treba za maksimalnu proizvodnju kolagena.

 

Kajsija – ovo slatko narandžasto voće bogato je vitaminom A, koji je gradivni deo kolagena.

 

Crvena paprika -antioksidativna svojstva vitamina C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena, a paprike – posebno crvene – odličan su izvor vitamina C.

 

Šargarepa – ona je osim kolagena sjajan izvor i vitamina, pa samim tim komzumiranje ovog povrća ima ogromne beneficije po našu kožu.

 

TEKST: BOJANA DŽODIĆ

Bojana Džodić je student Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Deljenje saznanja kroz kreativnost, slikarstvo i pisanje je nešto što je ispunjava i motiviše.