Kokteli sa limunom

Kokteli sa limunom

Svi znamo da, sa dolaskom leta jača i želja za dobrim i hladnim osveženjem poput koktela. S obzirom da većina koktela sadrži veliku količinu izlomljenog leda,  preporučuju se za vrele i tople dane. Ipak, postoje i oni kojima vremenske prilike nisu bitne, tako da uživaju u ispijanju koktela tokom cele godine.


 

KAKO DOBITI VIŠE LIMUNOVOG SOKA?

Kada su u pitanju kokteli, ukusi se razlikuju. Veoma su popularni upravo kokteli sa limunom. Limun je jedan od osnovnih sastojaka koje koristimo prilikom pripreme koktela. U čaši se može naći u obliku kriške. Takođe, kokteli se mogu praviti s limunovim sokom. U nastavku teksta daćemo vam nekoliko saveta koji će pomoći da dobijete više limunovog soka.

 

 

 

Ukoliko želite da dobijete više limunovog soka prilikom pravljenja koktela, potrebno je da valjate limun na drvenoj dasci, kuhinjskom stolu ili da ga uvaljate rukom. Na taj način utičete na sok koji je najbliži kori.  Rezanje limuna po dužini daće dvostruko više soka kada se iscedi nego kada ga režete poprečno.

 

 

WHISKY SOUR

Da li volite klasiku? Da li želite svoje goste da iznenadite spektakularnim pićem? Preporučujemo vam Whisky Sour. Istorija ovog koktela datira još od 18.veka, kada su pomorci razblaživali alkohol limunovim sokom. Komadant Kraljevske mornarice, Edvard Vernon, u istoriju barmenstva ušao je kao onaj koji je naredio da se limunov sok doda u razblaženi alkohol. Sredinom 18. veka trebalo je ne samo štedeti alkohol, već i štititi posadu od skakanja sa broda, koje je u to vreme bilo uobičajeno.

 

 

Za pripremu ovog koktela, neophodna su vam samo tri sastojka. Verovatno ste se često pitali kako je moguće sa samo tri sastojka  dobiti koktel  vrhunskog ukusa.  Na to je, u velikoj meri uticao škotski viski koji se proizvodi po strogim pravilima. Viski je postao heroj mnogih pesama i filmova, posebno onih o Americi dvadesetih godina prošlog veka.

 

Priprema:

40ml viskija Jack Daniels

20ml limunovog soka

10ml šećernog sirupa

 

 Priprema ovog pića je vrlo jednostavna. Sve sastojke sipajte u čašu, dodajte kockice leda, promešajte i uživajte u slatko-kiselom ukusu.

 

 

BISHOP

Koktel Bishop je za ljubitelje dobrog crvenog vina, koje u kombinaciji sa likerom, ostavlja savršen ukus u ustima. U njegovom ukusu mogu uživati i muškarci i žene. Možete ga piti tokom svih godišnjih doba.

 

 

Priprema:

20ml likera cointreau

20ml soka od pomorandže

10ml limunovog soka

dve kašičice šećernog sirupa

 

Promućkati u šejkeru zajedno sa ledom, sipati u čašu i na kraju dodati 50ml crvenog suvog vina. Ukrasiti kriškom pomorandže i listom mente.

 

 

EAGLE

Za ljubitelje jačih koktela, preporučujemo Eagle koktel. Neobična kombinacija vodke, ruma, tekile, limunovog soka i Red Bula korisnicima daje snagu da uživaju u noćnom provodu i bez problema dočekaju zoru budni i uživaju u prvim zracima sunca.

 

 

Priprema:

50ml vodke

50ml ruma

50 ml tekile

10ml limunovog soka

100ml Red Bula

 

U šejker stavite alkohol, dodajte sok od limuna, Red Bul i led po želji. Dobro promućkajte i sipajte u čašu zapremine 250ml. Ukrasite kriškom limuna. Pažljivo i polako pijte. U slučaju da uzimate tamni rum, poželjno je izabrati zlatnu tekilu.

 

 

 

TEKST I FOTOGRAFIJA: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

 

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.