Koji su to mitovi o menstruaciji?

Koji su to mitovi o menstruaciji?

Menstruacija je često tabu tema u nekim delovima sveta, ali gotovo svuda postoje mitovi i zablude o njoj. Menstrualno krvarenje je deo menstrualnog ciklusa u kojem materica izbacuje mukozno, sluzavo vezivno tkivo. Krvarenje traje tri do sedam dana i obično se javlja na svakih 28 dana, iako dužina menstrualnog ciklusa može varirati. Dakle, ovo je skroz prirodna pojava i nema razloga ne pričati o tome otvoreno. U daljem tekstu ćemo se osvrnuti na neke mitove o menstruaciji i razrešiti da li su one istina ili ne.

 


ODNOSI TOKOM MENSTRUACIJE

Prvi i jedan od najčešćih mitova jeste da ne možete zatrudneti ako imate odnose tokom menstruacije. Žena je tokom ovih dana najmanje plodna, ali to ne isključuje mogućnost trudnoće. U toku ovulacije žena je najplodnija, a ovulacija nastupa 12 do 16 dana pre početka sledećeg menstrualnog krvarenja. Spermatozoidi mogu da ostanu u genitalnom traktu od pet do sedam dana, tako da može da se poklopi sa ovulacijom. Ukoliko se odlučite da imate odnos u toku menstruacije, preporučuje se da koritite pravilnu zaštitu, kondome, kako biste sprečili polne bolesti i infekcije.

 

 

 

ODLAGANJE MENSTRUALNOG CIKLUSA

Iako često možete čuti da je nezdravo pilulama odlagati ciklus, lekari se ne slažu s tim. Ne postoji nijedno medicinsko objašnjenje zašto morate dobiti menstruaciju svakog meseca i u redu je ukoliko ga nekad kontrolišete pilulama. Neke devojke ga preskaču iz zdravstvenih razloga (anemija, bolovi u toku ciklusa), a neke zbog odmora ili neke proslave. Svakako pre upotrebe pilula morate da se posavetujete sa svojim lekarom.

 

 

VEŽBANJE I FIZIČKA AKTIVNOST U TOKU CIKLUSA

Često možete da čujete ili pročitate da nije zdravo vežbati tokom menstruacije, ali to je samo još jedan mit. Fizička aktivnost se čak i preporučuje, jer može ublažiti grčve i bolove. Takođe popravlja raspoloženje zbog hormona koji se luče tokom vežbanja.

 

 

KUPANJE U TOKU CIKLUSA

Neki veruju da je kupanje tokom menstruacije nesigurno, jer toplota podstiče krvarenje, ali je istina da ona zapravo olakšava menstrualne grčeve. Nema razloga da se ne kupate ili tuširate tokom ciklusa.

 

 

MENSTRUACIJA JE PRIVATNA STVAR?

Kao što smo već naveli na početku teksta, menstruacija je sasvim prirodna stvar i nema razloga ne pričati o tome. Treba se edukovati na ovu temu da bi sve devojke znale šta se dešava u njihovom organizmu tokom ciklusa. Ovo definitivno ne treba da bude tabu tema.

 

 

 

DA LI JE KAŠNJENJE MENSTRUACIJE UVEK ZNAK TRUDNOĆE?

Trudnoća jeste glavni razlog izostatka ciklusa, ali ne i jedini. To može biti i zbog stresa, ishrane, bolesti. Kod nekih žena ciklus uopšte nije redovan i to je sasvim normalno.

 

 

TAMPONI UMESTO ULOŽAKA

Sigurno ste nekada čule da se tampon može izgubiti negde u vagini. To nije istina. Vagina se završava kod cerviksa i tampon ne može dalje od njega. Vagina je duboka samo sedam do deset centimetara, tako da ćete sigurno osetiti tampon. Zato nema razloga za brigu, slobodno možete koristiti tampone.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja