Koji su najpopularniji žanrovi filmova?

Koji su najpopularniji žanrovi filmova?

Kako bi popunili svoje slobodno vreme ili se lišili dosade, ljudi se okreću gledanju filmova. U nastavku teksta filmofili će moći da saznaju koji su to najpopularniji žanrovi filmova.


 

PREMA STATISTICI…

Po nekim istraživanjima koja su rađena u Americi, najpopularniji i najplaćeniji žanrovi filma u periodu od 1995. do 2022.godine, bili su:

avanturistički;

akcioni;

drama;

komedija;

triler;

horor;

romantične komedije;

mjuzikli;

dokumentarni;

crne komedije;

avanturistički filmovi.

 

S obzirom na to da spadaju u najpopularniji žanr, avanturistički filmovi ne samo da mogu da nas zabave, već i mogu da nam okriju neke nove vidike i fasciniraju.

Neki od najpopularnijih avanturstičkih filmova su: Osvetnici: Rat bez kraja (gde su svi Marvelovi junaci sačekali publiku na jednom mestu); Planeta majmuna: Rat (film gde sposobna šimpanza Cezar predvodi zajednicu genetski modifikovanih majmuna u borbi za vlast na zemlji).

 

AKCIONI FILMOVI

U pomenutom žanru ima mnogo remek-dela, a neki od najpopularnijih su: Mračni vitez (2008) koji je zasnovan na Betmenu, liku Di-Si Komiksa; Gospodar prstenova: Povratak kralja, koji predstavlja treći deo triologije reditelja Pitera Džeksona; Početak (2010), gde glavnu ulogu igra Leonardo Dikaprio; Matriks (1999); Ratovi zvezdaTerminator 2: Sudnji dan.

 

 

DRAMA

Prema IMDb listi, najbolje ocenjeni filmovi ovog žanra su: Forest Gamp (koji se temelji na istoimenom romanu Vinstona Gruma); Bekstvo iz Šošenka (film govori o priči Endija Dufrena, bankara koji je proveo 19 godina u Šošenku u Državnom zatvoru za ubistvo žene i njenog ljubavnika, iako se izjasnio kao nevin); Kum (film koji pokriva period od deset godina i prati italijansko-američku porodicu Korleone); Američka lepota ( dobitnik je Oskara za najbolji film iz 1999. godine);  Šindlerova lista (film je epska drama o ljudima preživelim u holokaustu i čoveku koji je postao njihov spasilac).

 

 

KOMEDIJA

Mamurluk u Vegasu (komedija koja nam prikazuje posledice ludog vikenda u Vegasu); Ananas ekspres (komedija gde se diler i njegov najverniji klijent nađu u begu pred opasnim kriminalcem); Kad vodenjak pukne (komedija koja prati čoveka koji sa ambicioznim glumcem mora da pređe preko čitave zemlje do Los Anđelesa kako bi stigao na vreme za rođenje svog deteta).

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.