Koji je značaj podkasta?

Koji je značaj podkasta?

Mnogi izvori definišu podkast kao način za informisanje kroz zabavu. Iako je postojao i ranije, od 2014. godine postaje sve poznatiji, da bi se danas na Internetu nalazilo oko 1,5 miliona različitih podkasta. On može imati isključivo audio format, a može da bude i audiovizuelne prirode. S obzirom da dužina trajanja nije ograničena kao kod, na primer, informativnih snimaka na Jutjubu, koji nakon nekoliko minuta počinju da gube našu pažnju, nema brige oko toga da li će uspeti da se napravi što sažetiji sadržaj. Uz to, podkasti su uglavnom snimljeni u nekoj opuštenoj atmosferi, a govornicima je dozovoljeno da se drže ili skreću s teme koliko god im je drago. Razgovori vrlo često deluju kao oni koje vodimo sa dragim ljudima na kafi, a pošto mogu nešto i da nas nauče, podkasti postaju sve popularniji medijski sadržaj. U nastavku ćemo vam predložiti nekoliko interesantnih podkasta koje možete pogledati.

 


LJUBAVNICI I PIJATELJI , ŠEN BUDI

Lovers and Friends, Shan Boody

Šenon je seksološkinja koja vam može pružiti sve moguće i nemoguće savete vezane za vaš ljubavni život. Počela je kao jutjuberka, a njeni snimci uključuju raznovrstan sadržaj – eksperimente vezane za dejting, priče o njenoj vezi (koja je od seks šeme prešla put do braka i dvoje dece), razgovori sa drugim ljudima o seksualnosti, brigama, saznanjima itd.

 

 

Ovakve i slične teme ona je odlučila da prebaci u formu podkasta, uz snimke dobrovoljaca koji u nekoliko rečenica kažu mišljenje o onome o čemu će ona pričati u toj epizodi. Možete očekivati puno smeha, nekad i suza, i svakako pregršt korisnih informacija o stvarima koje i dalje važe za tabu teme.

 

 

 

OČAJNE ODLUKE, MENDI BI I VIZI

Whoreible decisions,  Mandii B and Weezy

Sama igra reči u engleskom nazivu ovog podkasta može nagovestiti u čemu je njegova suština. Mendi i Vizi, slično kao Šenon, pričaju o vezama, seksu, ljubavi, slomljenim srcima i svemu što uz to ide. Razlikuju se po tome što one ne pričaju iz naučne perspektive – samo dele svoja dosadašnja iskustva, u nadi da će slušateljke i slušatelji moći da izvuku nešto iz toga, i usput izmuče koju muku manje.

 

 

S obzirom da se obe deklarišu kao biseksualne žene, kod njih su vrlo često gosti pripadnici LGBT populacije, spremni da podele to što su do sad saznali. Takođe, obe su bile u otvorenim vezama, tako da, ukoliko tražite podkast koji nije kao ostali, koji vam nudi nove poglede na svet i mogućnost da se zapitate i istražite, ovo može biti pravi izbor za vas.

 

 

 

DRUG ZA USPUT

Koji god da je vaš izbor omiljenih podkasta – birajte pažljivo. Iako se mogu shvatiti olako, kao neka pozadinska buka koja samo ispunjava prostor, njihov sadržaj i  atmosfera će svakako uticati na vas. Nešto zanimljivo, ali ne previše teško, sa opuštenim, pozitivnim govornicima je naš recept za biranje savršenog podkasta za vas.

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life