Koji čaj piti za šta?

Koji čaj piti za šta?

Kultura ispijanja čaja, kao što možete pretpostaviti, potiče sa azijskog kontinenta. Postoje zapisi o ispijanju čaja koji potiču iz 10. veka pre nove ere. U tom periodu izmišljene su i neke vrste mašina koje su pomagale u pripremi čaja. Čajevi su oduvek korišćeni za najrazličitije potrebe, od medicinskih, preko stimulacionih, pa sve do ispijanja iz zabave. Ovde ćemo izdvojiti nekoliko vrsta čajeva i njihovu primarnu upotrebu, kako bismo vam pomogli pri izboru. 

 


 

ZELENI ČAJ 

Nije ni čudo što se ovaj čaj našao prvi na našoj listi, s obzirom da je jedan od najlekovitijih i najdelotvornijih čajeva u svetu. Poreklo vodi iz Kine i Japana, gde je prvi put prerađivan i odakle se polako širio na ostatak sveta. Ovaj čaj pomaže u razvijanju i aktivnosti moždanih ćelija, što naručito pomaže učenju, koncentraciji i boljem pamćenju. Sem toga, suzbija umor i sanjivost, čini organizam duže budnim i deluje relaksirajuće na sve mišiće u telu. Međutim, prekomerna konzumacija ovog čaja može dovesti do upravo suprotnog efekta, do nesanice, otežanog varenja, gubitka apetita i oslabljenja samog organizma. 

 

 

 

CRNI ČAJ 

Još jedan sjajan napitak koji potiče sa Dalekog istoka, crni čaj je jako delotvoran za lečenje od raznih bolesti, pogotovo bolesti srca i rak. Ovaj čaj se u Kini naziva crvenim jer je boja skuvanog čaja upravo crvena. Lekari preporučuju barem jednu šolju ovog čaja dnevno, radi sprečavanja nastanka bolesti. On je jako delotvoran kod velikog krvnog pritiska, gojaznosti, visokog holesterola i slično. Zanimljivo je da se ovaj čaj za vreme dinastije Tang koristio za bojenje tkanine.

 

 

 

MAČA ZELENI ČAJ

Ovo je posebna vrsta zelenog čaja, koja je jedina vrsta čaja koji se ne proizvodi u listu, već u prahu. Ovaj čaj je izuzetno bogat antioksidantima, što znači da je jako dobar za ubrzavanje metabolizma, sagorevanja kalorija i davanje energije celom organizmu. Sem toga, može da poboljša rapsoloženje i koncentraciju, ali pruža i odbranu od melanoma. Postoji poseban proces pripreme ovog čaja, korišćenjem mutilice od bambusa i drvene kašičice.

 

 

 

ULONG ČAJ

Ovaj neobičan naziv potiče od pojednostavljenog kineskog naziva za ovaj čaj, a što u prevodu znači čaj crnog zmaja. Većina ulong čajeva pravi se od biljaka gajenih u specijalnim uslovima, kako bi imali autentičan ukus i kvalitet. Čaju se dodaju različite arome i ukusi, pa se veoma često koriste i za uživanje. Ova vrsta čaja može pomoći u prevenciji dijabetesa, a povoljno utiče i na zdravlje srca.

 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da
piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.