Koje su prednosti bundeve?

Koje su prednosti bundeve?

Bundeva je jedno od najčešće pronađenih povrća širom sveta. Dolazi u različitim oblicima i veličinama, sa debelom i glatkom spoljašnjom kožom i mesnatom, vlaknastom pulpom iznutra. Boja kože može biti bela, bledozelena, tamnozelena ili žućkastonarandžasta, dok pulpa može varirati od žute, narandžaste, pa do crvene. Biljka bundeve obično raste kao puzavica, loza koja se drži za zemlju uz obezbeđenu podršku.

 


 

ZA ŠTA SE KORISTI BUNDEVA?

Bundeva se može koristiti u različite svrhe i na različite načine. Dok se bundeva koristi u raznim slatkim i slanim preparatima, cvetovi bundeve se, takođe, konzumiraju zbog svog jedinstvenog ukusa i nutritivne vrednosti. Bundeve su široko popularne zbog svoje značajne uloge u proslavama Noći veštica. Mnoga domaćinstva u SAD i mestima širom sveta za to vreme prave pite od bundeve i njihove lokalne poslastice aromatizovane bundevom.

 

 

Međutim, prednosti bundeve nisu ograničene samo na njene kulinarske pripreme i upotrebu. Bogata je važnim vitaminima, mineralima i antioksidativnim biljnim jedinjenjima kao što je beta-karoten. Ovi hranljivi sastojci čine bundeve korisnim za zdravlje na nekoliko važnih načina.

 

 

 

ZNAČAJ BETA-KAROTENA U BUNDEVI

Beta-karoten u bundevi može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Bundeva ima niz  prednosti, uključujući i to što je jedan od najpoznatijih izvora beta-karotena. On je moćan antioksidans koji narandžastom povrću i voću daje živu boju. Telo pretvara svaki uneti beta-karoten u vitamin A. Konzumiranje hrane sa velikim količinama beta-karotena može imati prednosti u vidu smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka, zatim on nudi zaštitu od astme i srčanih bolesti i utiče na smanjenje rizika od makularne degeneracije povezane sa uzrastom.

 

 

 

PREDNOSTI BUNDEVE U SLUŽBI LEPOTE

Bundeva je hrana za kožu, jer je moćan izvor antioksidanata kao što su vitamin C i drugi hranljivi sastojci koji pomažu da koža bude negovana i zdravija. Ulje semenki bundeve, takođe, dolazi sa svojstvima korisnim za kožu. Pomaže u borbi protiv finih bora lica i suvoće, a takođe je od pomoći kod ekcema i psorijaze.

 

 

Ovo gusto, zelenkasto ulje takođe sadrži cink i magnezijum,što su dva neophodna minerala za negu kose i kože. Prednosti bundeve su brojne. Može smanjiti masnoću kože, ispoljiti efekte protiv starenja i pomoći u lečenju tamnih fleka i akni. Takođe uslovljava kosu i podstiče rast kose.  Najčešće se koristi za: tretman masne kože, tretman suve kože, poseduje prednosti protiv starenja, tretman tamnih mrlja, pravljenje maski za telo od bundeve, lečenje akni, promovisanje rasta kose, a i predstavlja odličan regenerator za suvu kosu.

 

 

 

BUNDEVA U SLUŽBI ISHRANE

Bundeva je debelo, hranljivo narandžasto povrće i veoma hranljiva hrana. Ima malo kalorija, ali je bogata vitaminima i mineralima, koji se takođe nalaze u njenim semenkama, listovima i sokovima. Postoji mnogo načina da se bundeva uključi u dezerte, supe, salate, konzerve, pa čak i kao zamena za puter. Bundeve možete uključiti u razna jela za pečenje i koristiti i njihove semenke.

 

 

 

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BUNDEVE

Ovo povrće jarke boje bogato je obiljem hranljivih materija, što ga čini veoma vrednim povrćem iz zdravstvene perspektive. Dobar je izvor vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, flavonoida i antioksidanata kao što su ksantin, karotenoidi i lutein. Takođe je dobar izvor vitamina B kompleksa kao što su folna kiselina, niacin, piridoksin, pantotenska kiselina i tiamin. Što se tiče minerala, bogato je gvožđem, bakrom, kalijumom, kalcijumom i fosforom.

 

 

KAKO ČUVATI BUNDEVE?

Bundeve treba čuvati na hladnom, tamnom, suvom i dobro provetrenom mestu, najbolje na tavanu ili u slobodnoj prostoriji na temperaturi od 45 do 60 stepeni. Bundeve mogu da traju do mesec dana i mogu da se čuvaju u frižideru do tri meseca . Kuvana bundeva se može čuvati do 16 meseci u zamrznutom ili konzervisanom obliku. Da bi se produžio njihov rok trajanja, kožu bundeve treba oprati u rastvoru hlora pripremljenim dodavanjem kašike hlornog izbeljivača u balon vode. Ovo će dezinfikovati kožu i obeshrabriti stvaranje plesni i truleži.

 

 

Potrebno je odmah osušiti kako biste sprečili kvarenje. Ako je vidljiva buđ, obrišite je biljnim uljem. Svake jeseni bundeve imaju svoj trenutak u centru pažnje. Trebalo bi da budu deo naše rutine nege kože tokom cele godine. Bundeva daje moćan tretman hranljivih materija našoj koži. Uz prednosti lepote koje se kreću od povećanja nivoa vlažnosti do osvetljavanja tona kože, bundeva je superzvezda koja podstiče lepotu.

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.