Koje su odlike zrele ličnosti?

Koje su odlike zrele ličnosti?

Zrelost je imati hrabrost da se koristi sopstvena inteligencija. – Emanuel Kant

 


KO SU ZRELE LIČNOSTI?

Koje su odlike zrele ličnosti ? Psihologija, kao i ostale društvene nauke, se od samih svojih početaka bavila pitanjem definisanja zrele ličnosti. Nekada pretpostavka, a danas i teorijska činjenica, kaže da ne postoji potpuno zrela ličnost, integrisana. Postoje samo razvojni stupnjevi koji se u većoj ili manjoj meri bliže idealnoj slici, zamišljenoj.

 

 

Ono što odvaja zrelu i nezrelu ličnost jesu mehanizmi prevlađivanja krize i stresa, u psihologiji je to naziva coping mehanizam.  Akademik Vladeta Jerotić izneo je kako ga je za njegovo definisanje zrelosti najviše inspirisao psiholog Abraham Maslov, jer  je kako je naveo, njegovo objašnjenje najbliže savremenom čoveku i dobi u kojoj živimo.

 

 

KOJE SU TO KARAKTERISTIKE KOJE JE MASLOV DEFINISAO?

Religiozno osećanje – odgovara na pitanja odakle smo, kuda idemo i tašto živimo

Socijalno osećanje – saosećanje, sposobnost za ljubav koja nije nametljiva.

Uspešno opažanje stvarnosti – pre svega se misli na preovladavanje objektivnog opažanja okoline.

Prihvatanje sebe I drugih – druge ćemo uspeti da prihvatimo tek onda kada prihvatimo sebe.

Spontanost – prirodan i jednostavan čovek je spontan.

Usredsređivanje na problem – bavljenja i analize jednog problema pored svih ostalih.

Nezavisnost od kulture + potreba čoveka za ukorenjenošću, orijentacijom, pripadanjem i identitetom.

Demografska struktura karaktera – zrela ličnost ima poštovanja kako prema ljudima iste, tako i prema ljudima različite etničke i verske pripadnosti.

Smisao za humor – ljudi koji sebe dobro poznaju i imaju uvid u sebe poseduju zdrav humor.

Kreativnost – stavljanje ličnog pečata na svoje zanimanje, prema tome svako poseduje kreativnost u većoj ili manjoj meri. Pod uticajem različitih teorija, kriterijuma definisanih od strane nauke,

 

 

VLADETA JEROTIĆ O ZRELOSTI

Vladeta Jerotić je u svojoj knjizi „Čovek i njegov identitet” okarakterisao sposobnosti zrele ličnosti. Sposobnost za voljenje drugog, a ne samo sebe, sposobnost kontrolisanja nagona i implusa, sposobnost podnošenja bola i neprijatnosti, posedovanje zrele a ne infantilne savesti (budnost prema zahtevima svog moralnog bića), umerena agresivnost bez reakcije besa ili mržnje, ali i bez preterane bojažljivosti, sposobnost da budemo nezavisni.

 

 

TEKST: ANA MILUTINOVIĆ

Ana Milutinović je student treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena strast su muzika i fotografija. Voli da provodi dosta vremena sa dragim ljudima i sa svojim psima.