Koje mleko kome odgovara?

Koje mleko kome odgovara?

Mleko se dugo povezivalo sa dobrim zdravljem. Dok redovna konzumacija može da smanji mogućnost osteoporoze, krvnog pritiska, srčanih oboljenja, raka, između ostalih tegoba, može biti rizična za one koji su netolerantni na laktozu, kod kojih može dovesti do nadimanja ili dijareje.


KRAVLJE MLEKO

Kravlje mleko je najbolja opcija za većinu ljudi, jer je važan izvor proteina i kalcijuma. Takođe, sadrži magnezijum, koji je važan za razvoj kostiju i funkciju mišića, surutku i kazein za koje je utvrđeno da imaju ulogu u snižavanju krvnog pritiska.

SOJINO MLEKO

Sojino mleko je mlečna tečnost sa visokim sadržajem proteina i gvožđem, proizvedena od presovanog mlevenog kuvanog zrna soje. Takođe je bez holesterola sa malo masti i natrijuma. Pogodan je i za one koji su alergični na kravlje mleko ili ne mogu da svare laktozu, jer ne sadrži laktozu. Sa sedam grama proteina po porciji, sojino mleko je bolji izbor posle treninga od bademovog ili kokosovog mleka.

PIRINČANO MLEKO

Pirinčano mleko nastaje preradom smeđeg pirinča. Slatkoća dolazi od zrna, a obično ne od dodanog šećera. Najmanje je verovatno da će izazvati alergije i dobra je opcija za one koji ne mogu da piju sojino, orašasto ili kravlje mleko. Ne sadrži zasićene masti ili holesterol, ali gotovo da nema proteina. Verovatno je najbolje za žitarice ili pečenje.

MLEKO OD LEŠNIKA

Jedna od najboljih biljnih alternativa mleku, mleko od lešnika je prirodno bez glutena, laktoze i soje. Ima malo kalorija, ne sadrži holesterol ili zasićene masti. Pomaže u prevenciji anemije, raka i srčanih bolesti. Takođe sadrži samo 3,5 grama masti po porciji.

MLEKO SA 2%

2% mleka je dobar izvor hranljivih materija, uključujući proteine, kalcijum, vitamin D i druge. Nije ni previše gust niti ima jak ukus. Mleko sa smanjenom masnoćom se podvrgava preradi kako bi se uklonila dodatna masnoća koja dolazi iz kreme.

PUNOMASNO MLEKO

Punomasno mleko nije napravljeno u potpunosti od masti. U stvari, uopšte ne sadrži mnogo masti. Ono sadrži oko 3,5 odsto masti. Ono se tokom poslednjih godina izborilo za svoj status kao napitak koji je dobar za kontrolu dijabetesa tipa 2, srce, zdravlje kostiju. Takođe je bogato linolnom kiselinom, koja pomaže u održavanju zdrave telesne težine.

OVSENO MLEKO

Kao i pirinčano mleko, ovseno mleko je blago slatko. Ono je divan način da svakodnevno dobijemo esencijalnu ishranu iz prirodnog izvora bez laktoze. Visok sadržaj proteina i vlakana ima sposobnost smanjenja holesterola. Ima malo masti, šećera i kalorija. Međutim, oni sa netolerancijom na gluten treba da izbegavaju ovseno mleko koje se kupuje u prodavnici.

Mleko sadrži širok spektar hranljivih materija, uključujući vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i antioksidante. Bogat je izvor kvalitetnog proteina koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a njegov nutritivni sadržaj može varirati u zavisnosti od mnogih faktora. Zato, svako od nas treba da konzumira mleko koje mu odgovara, jer ćemo time doprineti poboljšanju zdravlja i boljem životu.

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.