Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?

Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?

Zdrava kosa je nešto što krasi svaku ženu. Pored lica važno je negovati i čuvati svoju kosu kako bi ona imala svoj prelepi prirodni sjaj, zavidni volumen, svežinu i neodoljivi miris. Veoma važna stvar koju moramo naglasiti na samom početku jeste to da je nega kose put ka zdravoj kosi, ali pored svega toga moramo voditi računa i o korišćenju presa za oblikovanje kose, kao i mnoge druge toplotne aparate koji uništavaju kosu.

 


 

Postoje mnogi drugi načini da vaša kosa izgleda lepo, posvetite joj se, koristite vitamine, maske i kolagen i ona će blistati svakog dana, a kada vam kosa bude zdrava biće i jednostavnija za oblikovanje, a za sve to biće vam potreban samo običan češalj. Kako bi postigli svoj cilj, predstavljamo vam nekoliko saveta koji će održati vašu kosu mekanom i zdravom.

 

 

NADOKNADITE VLAGU UZ MASLINOVO ULJE

Ispucali i suvi krajevi su deo svačijeg života i svako se trudi i pokušava da se izbori sa tim, a to možete rešiti maslinovim uljem. Ovo ulje je poznato širom sveta kao ulje za pripremu jela, masažu tela, ali i kose, puno je vitaminima i mineralima koji će nahraniti i regenerisati vašu kosu. Ukoliko je vaša kosa suva i lomljiva nanesite malo ovog ulja po dužini kose i umotajte je u peškir i držite tako sat vremena, a zatim kosu isperite blagim šamponom.

 

 

MASAŽA VLASIŠTA

Najvažniji deo svake maske i nakon njenog nanošenja jeste masaža kose koja sprečava opadanje i pospešuje rast. Osobe koje kosu vezuju svakodnevno u visoki rep ili punđu lagano kidaju svoju kosu, a to može spasiti samo nežnim pokretima, masiranjem prstima svoje teme glave tj. vlasišta kose.

 

 

PRAVILNA RUTINA NEGE KOSE JE BITNA

Često čujemo da kosu ne treba prati stalno, da treba da je peremo jednom nedeljno, ali to nije tačno, slušajte sebe i perite kosu dva puta nedeljno, a samo jednom mesečno joj stavljajte masku sa dodatkom kolagena. Nemojte približavati fen uz samu dlaku i naglo i jako češljati mokru kosu, jer će u suprotnom doći do kidanja vaše kose.

 

 

NEGUJTE VLASIŠTE KOSE

Važna stvar je da pored krajeva kose moramo negovati i vlasište, jer ukoliko je ono suvo dolazi do peruti i svraba jer mu fale vitamini i minerali. Vlasište možete negovati ricinusovim uljem koje je bogato vitaminom E koje podstiče obnovu vaše kose. Koristite ga tako što ćete ga naneti na jagodicama prstiju i držati sat vremena, a zatim isperite kosu temeljno šamponom.

 

 

ZDRAVA ISHRANA

Pored svih rutina i maski, veoma važna stavka koju ne smemo izostaviti jeste zdrava ishrana, jer ukoliko imamo manjak gvožđa u krvi dolazi do opadanja naše kose, zato izbegavajte masnu hranu, jedite voće i povrće i samim tim nadoknadićete vitamine i ojačati kosu, kao i čitavo telo.

 

 

KOKOSOVO ULJE ZA KOSU − PRIRODNA MEKOĆA

Kokosovo ulje je takođe bogato vitaminima, najbolje je koristiti ga zagrejano jer tako svojoj kosi pružate dodatnu hidratantnu negu koja kosu čini mekom, zdravom i sjajnijom.

 

 

OSUŠITE KOSU NA PRAVILAN NAČIN

Kada neobavezno razmišljamo kažemo sebi: Šta može biti pravilno, a šta nepravilno sušenje kose? Tu ne postoji nikakva tehnika, kako god je sušili sredićemo to i biće lepa. Ali grešite, to jeste tako nakon prvog sušenja, međutim, postoje neke tehnike i saveti kako je pravilno, a kako nepravilno sušenje kose. Nemojte nakon pranja kose grubo trljati kosu peškirom, već to učinite laganim pokretima ka smeru rasta kose, samo kako bi uklonili višak vode. Kada sušite kosu nemojte previše primicati fen do same dlake, najbolje je držati fen na nekom odstojanju koje će sporije sušiti vašu kosu, ali će biti zdravije i nećete je direktno izlagati toploti i uništavati.

 

 

MENJAJTE REDOVNO VAŠU JASTUČNICU

Pored svega navedenog, važno je i menjati jastučnice, jer tokom noći u snu dolazi do znojenja glave i sve to ostaje na jastučnici, što je nepogodno i za lice, a i za kosu jer se dodatno masti. Bitan je i materijal same jastučnice, zaboravite i bacite pamučne jastučnice koje tokom ležanja i okretanja u snu mogu stvoriti čvorove i kidati kosu. Umesto toga izaberite svilenu ili satensku jastučnicu koja isključuje ovo trenje, te smanjuje lomljenje i opadanje kose.

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.