Koja lekovita svojstva ima origano?

Koja lekovita svojstva ima origano?

Superheroj organizma i veliki borac protiv bakterija, parazita i virusa, origano, smatra se čudom prirode. Tamno zelenih listova i ljubičastih ili belih cvetova origano je omiljena biljka koja se uzgaja sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Zbog toga predstavlja naslovno lice alternativne medicine.PITOMI I DIVLJI ORIGANO

U prirodi, prema nameni, origano delimo na pitomi i divlji, i oba su veoma lekovita. Pitomi origano gajimo u bašti i koristimo u pripremi jela, poput paste, pice ili paradajz salate. Njegov miris osećamo po celoj kući. S druge strane, divlji origano je poseban ratnik koji nam daruje mnogobrojne poklone.


DIVLJI ORIGANO JE PRIRODNI LEK

Najjači prirodni antbiotik i antioksidant je divlji origano. Poznat je još iz antičke Grčke gde je njegovo ulje koršćeno kao lek za najletalnije bolesti. Takođe, reč origano potiče iz Grčke i znači radost planine. Divlji origano u sebi sadrži veoma važan aktivni sastojak koji je ujedno i jedan od glavnih, a to je karvakrol. Karvakrol origanu daje antioksidativna, antiseptička, protivparazitna, antibakterijska, antivirusna kao i mnoga druga dejstva. Divlji origano možemo koristiti u obliku čaja, ulja i prirodnih kapsula. Možemo ga koristiti i u obliku lekovite vode koja je na bazi divljeg origana.


ČAJ OD DIVLJEG ORIGANA UBLAŽAVA MNOGE TEGOBE

Čaj od lista divljeg origana pomaže u lečenju raznih tegoba respiratornog trakta. Tu spadaju virusne infekcije, slabosti sinusa, nemogućnost pravilnog disanja, kašalj i bronhitis. Ublažava poremećaj funkcionisanja organa za varenje, dok posebno blagotvorno dejstvo ima kod neprijatnih dijareja i crevnih parazita. Veoma je važno napomenuti da svakodnevna primena propisane doze ovog čaja čini da urinarni sistem bude konačno oslobođen bolova, svraba i napetosti, nastalih usled prisustva bakterije ešerihije koli.


ULJE DIVLJEG ORIGANA JE NAJBOLJI ANTISEPTIK NA SVETU

Divlji origano se najviše i najčešće koristi u obliku ulja. Dokazano je da je ulje divljeg origana najjači i najbolji antiseptik na svetu. Naime, efikasniji je od belog luka, 130 puta jači od limuna i 337 puta jači od zelenog čaja. Takođe, 26 puta je jači od fenola koji se koristi za dezinfekciju hirurške opreme. Ulje deluje tako što najpre jača celokupni imuni sistem. Zatim, imuni sistem se stara o nesnosnim bakterijama tako što ih izbacuje iz urinarnog, gastrogenitalnog i respiratornog sistema, ali i sa kože.


Njegovo dejstvo je toliko jako da izbacuje iz organizma čak i jako upornu kandidu, ešerihiju koli, stafilokoku, enterokoku i samonelu. Međutim, može da se koristi i kao prevencija gripu i prehladi. Važno je znati da se koriste različite doze ulja divljeg origana za različita oboljenja.


KAKO KORISTITI KAPSULE DIVLJEG ORIGANA

Kapsule divljeg origana se piju sa vodom, prema uputstvu, tri puta dnevno pre jela. Prema pomenutom uputstvu, ne preporučuju se deci ispod dve godine, trudnicama i dojiljama. Veoma su značajne za održavanje zdravlja urinarnog, digestivnog i respiratornog trakta. Najjači efekat imaju kada se primenjuju u kombinaciji sa čajem od lista divljeg origana.


HIDROLAT ORIGANA JE VEOMA MOĆNO TERAPIJSKO SREDSTVO

Lekovita voda od divljeg origana se dobija procesom destilacije lista divljeg origana, uz pomoć vodene pare. Nakon kondenzacije, preostaju komponente nerastvorljive u vodi i odvojene od tečnosti. Taj ostatak se naziva hidrolatom i veoma je moćno terapijsko sredstvo. Hidrolat origana se koristi za čišćenje i negu cele kože, uključujući i kožu lica. Služi za negovanje noktiju i nogu nakon depilacije, i kao vodena faza u izradi gelova, krema i maski za lice. Takođe, može se koristiti i u obliku kapi za uši i nos.


PREVENTIVNIM UZIMANJEM ORIGANA JAČAMO IMUNI SISTEM

Origano treba koristiti preventivno u jačanju imunog sistema, a ne samo kada se već počnu pokazivati problemi. Jednom kada počnete da ga koristite i vidite pozitivne promene, već nakon prve primene nećete želeti da stanete. Biće vam žao što ga niste ranije koristili.

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.