Ko kaže da čokolada nije dobra po lepotu?

Ko kaže da čokolada nije dobra po lepotu?

Čokoladni tretmani su u skorije vreme dobili na popularnosti zahvaljujući mnogim prednostima koje sa sobom donose. Osim neuobičajnog sastojka ove kupke, možemo izdvojiti i to da imaju antistres i anticelulitni efekat. Takođe, zatežu, hrane i neguju kožu.


 

BENEFITI ČOKOLADNE KUPKE

1) Glavni sastojak, kakao je hranjiv i kožu može hraniti svim potrebnim vitaminima i mineralima. Čokolada ima veliku funkciju u zatezanju kože. Uklanja višak tečnosti i samim tim, osoba koja koristi ovu kupku može videti promene u svom izgledu, što se tiče nadutosti. Čokolada uklanja toksine iz kože, što doprinosi sjaju i elastičnosti.

2) Kofein je odličan lipolitik koji uništava masnoću.

3) Sastojci kao što su beta-karoten, kao i limunska, vinska, buterna, octena kiselina, normalizuju i učvršćuju procese keratinizacije i pilinga ćelija kože.

4) Bioflavonoidi imaju moćna antioksidativna dejstva i smanjuju štetno dejstvo slobodnih radikala koji usporavaju proces starenja.

4) Kod čokoladne kupke  prisutni su i vitamini PP, B1, B2. Učestalom upotrebom, oni pozitivno utiču na stanje nervnog sistema.

5) Čokoladna kupka dobro deluje na smanjenje masnih naslaga.

6) Sprečava pojavu strija i podstiče regeneraciju epiderme nakon rana i različitih opekotina

EFEKAT ČOKOLADNE KUPKE

Čokoladna kupka i njene čari lako mogu da se postignu kod kuće. Kako bi ta procedura bila započeta, prvo je poželjno napraviti dobru i opuštajuću atmosferu. Ovaj efekat bi se mogao postići upotrebom mirisnih sveća ili puštanjem muzike koju individua voli da sluša i koja ga smiruje.

RECEPT ZA ANTISTRES I ANTICELULIT KUPKU

Za pravljenje ove vrste kupke potrebno je dvesta grama kakaa i litar vrele vode. Kakao sipati u vodu i mešati dok se u potpunosti ne rastvori. Dobijenu smesu sipati u kadu sa vodom. Pre čokoladnog kupanja bilo bi poželjno očistiti kožu pilingom napravljenim od morske soli i mineralne vode. Čokoladno kupanje ne bi trebalo da traje duže od petnaest minuta. Posle kupanja, istuširati se, čime se sa kože uklanja sloj kakao koji je ostao na njoj. Posle ove procedure, preporučuje se pola sata odmora.

RECEPT ZA ČOKOLADNO – MLEČNU KUPKU

Za pravljenje ove kupke potrebno je sto grama kakao praha, sto grama mleka u prahu, kašika cimeta, dvesta mililitra tople vode. Sve sastojke je potrebno promešati i rastopiti na vodenoj pari. U dobijenu smesu staviti i dve kašike maslinovog ulja. Sve sjediniti i sipati u kadu punu vode.

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.