Ko je maznuo vaš sir?

Ko je maznuo vaš sir?

Ko je maznuo vaš Sir? Ko je ukrao vaše snove? Da li je to zaista bio neko ili ste to pak bili vi? Da li ste vi kradljivci vlastitih snova?

 


PRIČA KOJA NEMA UZRAST

U ovom članku govorićemo o lavirintu života, promenama i delovima ličnosti svakog od nas. Bez obzira na uzrast, pol ili nacionalnost. Sir će ovde predstavljati traganje za promenom, uspehom u poslu, karijeri, zdravlju ili odnosima sa ljudima koji nas okružuju, u porodici ili na poslu. Nekada na vreme namirišemo promene, nekada jurimo u akciju. Ponekad prihvatimo promene jer verujemo da će nam doneti nešto bolje. Ali neretko se opiremo i odbijamo da priznamo njihovu neophodnost. Nadamo se da ćete svaki put kada budete čitali ovaj članak, preispitati sebe, nadahnuti se i krenuti u lavirint života za svojim sirom i svojom promenom.

 

 

OKOLNOSTI SE MENJAJU – MI OSTAJEMO ISTI

Kada shvatimo da se u našoj ličnost nalaze različiti delovi, tada je potrebno da odaberemo ko je lik na koga želimo da se ugledamo i promenimo se. U nama postoji deo nas koji je slobodan i deo koji je uvek u strahu. Kada smo u strahu, stalno analiziramo stvari, gundjamo, nikada nismo zadovoljni, sebi postavljamo hiljadu mogućih i nemogućih pitanja. Pravimo strategiju šta ćemo raditi ako nam nešto krene kako nismo planirali, ali ne vidimo da ostajemo baš tu, samo u svojim planovima, koje većinom ne ostvarimo. Da li  vam je to poznato?

 

 

 

ONI SU MAZNULI MOJ SIR

Čak i kada nam naidje neko sa pokretačkom energijom i  osetimo potrebu za promenom, vrlo brzo je prigušimo dobro poznatim velom straha, inata ili udobnosti upravo tu gde se nalazimo.  A kada nam nešto ne ide od ruke ili ne dobijemo ono što bismo želeli, često krivimo druge za to – Oni su maznuli moj Sir. Umesto da se zapitamo da li je to zaista bilo za nas. Da li to samo želimo ili nam je zaista neophodno? Čak i da neko drugi mazne vaš Sir, sa osmehom ga prepustite i dostojanstveno krenite u potragu za novim Sirom, novom prilikom. Ponekad se stvari menjaju tako da se nikada ne vrate na staro. To je život. Sve se menja, pa moramo i mi.

 

RINGIŠPIL

Napravite razliku izmedju aktivnosti i produktivnosti. Možete satima biti aktivni, ali ne i produktivni. Možete se zamarati poslovima, vrteti u ringišpilu bez pauze, a da na kraju ne dodjete do rezultata. To se dešava kada se toliko usmerimo na nešto što radimo, da ubrzo  postanemo nervozni i napeti. Pre nego što se to dogodi, usporite. Ništa se ne popravlja dok se sami ne promenimo. Takodje, postoje trenuci, u vidu dešavanja oko nas, kada ne očekujemo promenu. Ona nas neće toliko iznenaditi, ako pažljivo posmatramo šta se dogadja.

 

 

 

Zato odlučite da ćete, ukoliko primetite da se ringišpil ponovo okreće  na istu stranu i vi se iznova nadjete u nekoj situaciji, otići iz udobne zone i prilagoditi se promenama. Pojednostavite svoj život, usporite, balansirajte, krenite u neistraženom pravcu i pratite svoj osećaj. Verujte i menjajte svoja uverenja, jer stara uverenja nikada ne vode do novih stvari. Dok nova ubedjenja ohrabruju i novo ponašanje.

 

 

ZAPAMTITE

Promene se dešavaju- neko stalno sklanja Sir. Predvidi promene- pripremi se na nestanak Sira. Posmatraj promene – često njuši Sir da bi primetio kada  počne da se kvari. Brzo se prilagodjavaj promenama- što pre preboliš staro, brže ćeš uživati u novom. Promeni se. Uživaj u promenama. Budi spreman da se brzo promeniš i da uživaš u tome- Sir stalno nestaje.

PROČITAJTE

Za kraj ćemo izdvojiti neke citate iz knige: Ko je maznuo moj Sir?

Šta bih sada uradio, kada me ne bi bilo strah?

 Često njuši Sir jer ćeš tako odmah primetiti kada počne da se kvari.

 Ako kreneš u neistraženom pravcu, lakše ćeš pronaći Novi Sir.

 Kada prevazidješ strah, osetićeš da si slobodan.

 Što brže preboliš Stari Sir, brže ćeš pronaći Novi.

 Ako na vreme primetiš sitne promene, lakše ćeš se prilagoditi krupnim.

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.