Ko je bio Svetozar Miletić?

Ko je bio Svetozar Miletić?

Lepši je pogreb kada ideali sahranjuju svog čoveka, nego kad čovek sahranjuje svoje ideale. – Jovan Jovanović Zmaj


SRPSKA NEZAVISNOST KAO IDEJA VODILJA

Na ove reči pesnika Jovana Jovanovića Zmaja će inspirisati njegov veliki prijatelj i saradnik – Svetozar Miletić. Rođen 1826. godine, u našoj istoriji ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih boraca za srpsku nezavisnost.

Svojevremeno bio je rame uz rame sa velikanima naše države i pripadao je glavnom toku političke misli svoga doba.

SVETLOST IDEJA

Svetozar osniva 1861. godine Srpsku narodnu slobodnoumnu stranku, kako bi se mogao čuti glas Srba u Austrijskom carstvu. Nije želeo da bude deo kakve velike Austrougarske imperije, te nije dozvolio da našoj deci mađarski bude maternji jezik.

Vođen idejom liberalnog građanstva, pet godina kasnije osniva i Zastavu, najuticajniji dnevni list Srba u Monarhiji.

Dosta bismo mi robovi
Treba da smo slobodni
Ni brige te, sivi tići
Mi smo s tobom Svetozare Miletiću

-Vasa Živković

GODINE TAMNOVANJA

Početkom 70-ih godina 19. veka Miletić provodi čitavu godinu u zatvoru, a po povratku postao je živa legenda novosadskih ulica. Nije bilo kafane iz koje se nije orilo njegovo ime opevano u Vasinim stihovima.

Međutim, zbog svog političkog delovanja 1876. godine biva ponovo uhapšen, ali ga ovog puta ugarske vlasti osuđuju na 6 godina robije. Zahvaljujući njegovoj ćerki Milici, odslužio je polovinu svoje kazne i 1879. godine izlazi iz zatvora, vidno slomljen.

Do kraja života Miletić se nije uključivao u politički život.

MILETIĆEVI IDEALI ŽIVE

Svetozar Miletić je preminuo 1901. godine, ali žar njegove borbe i plamen njegovih ideja i dan danas plamti. Za sobom je ostavio mnoštvo spisa, građevina, o njemu su pisane pesme, izlivani spomenici.

Ipak, u amanet nam ostavlja nešto jednako vredno čuvanja, nešto nematerijalno i užvišeno. Ostavlja nam ideal, primer neumorne borbe za pravdu i slobodu koja nikad ne sme prestati. Jer, kako i sam Miletić kaže:

To ne tražim ja, to traži istorija!


TEKST: MILICA TOPALOVIĆ

Milica Topalović, rođena je 2003. godine. Student je druge godine istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pored pisanja bavi se i fotografijom.