Ko je bio Jurij Gagarin?

Ko je bio Jurij Gagarin?

Jurij Gagarin je bio sovjetski pilot i kosmonaut koji je ušao u istoriju 12. aprila 1961. postavši prvi čovek koji je otputovao u svemir. Njegov let na brodu Vostok 1 trajao je 108 minuta, a jednom je obišao Zemlju, dostigavši maksimalnu visinu od oko 187 milja (302 kilometra). Gagarinovo putovanje u svemir nije bilo samo monumentalno dostignuće za Sovjetski Savez, već je označilo i značajan trenutak u istoriji čovečanstva. To je pokazalo da je čovečanstvo sposobno da dopre van naše planete i otvorilo vrata za dalje istraživanje ogromnog univerzuma.VOJNI PILOT

Gagarin je rođen 9. marta 1934. godine u selu Klušino u Rusiji. Poticao je iz radničke porodice i od malih nogu je imao strast za letenjem. Po završetku školovanja, Gagarin se 1955. pridružio sovjetskom vazduhoplovstvu i školovao se za vojnog pilota. Godine 1960. izabran je za jednog od 20 pilota za sovjetski svemirski program i prošao je rigoroznu obuku. Gagarinovo mirno i sabrano držanje, kao i njegova sposobnost da brzo razmišlja i donosi odluke pod pritiskom, učinili su ga savršenim kandidatom za pilota misije Vostok 1.

MEĐUNARODNI HEROJ

Gagarinov uspešan let učinio ga je međunarodnim herojem i simbolom sovjetskog dostignuća i tehnološkog napretka. Međutim, Gagarinovo nasleđe prevazilazi samo njegov istorijski let. Takođe, bio je zamenik glavnog projektanta programa Vostok i kao član Sovjeta Saveza, i nastavio da radi na unapređenju sovjetskog svemirskog programa.

AVIONSKA NESREĆA

Tragično, Gagarin je poginuo 1968. godine, pod čudnim okolnostima u avionskoj nesreći tokom trenažnog leta, imao je 34 godine. Njegova smrt je bila značajan gubitak za Sovjetski Savez i svet, ali njegovo ime i nasleđe žive i dalje.

U ZNAK SEĆANJA…

Odlikovan je na različite načine kao što su imenovanje asteroida 1651 Gagarin, Gagarin centar za obuku kosmonauta, Gagarin medalja i mnoge ulice i mesta širom sveta nose njegovo ime.

KORAK ZA ČOVEČANSTVO

Putovanje Jurija Gagarina u svemir nije bilo samo dostignuće za Sovjetski Savez, već je označilo i veliki korak napred za čovečanstvo. Pokazalo je da imamo sposobnost da dopremo dalje od naše planete i istražimo prostranstvo univerzuma. Gagarinovo nasleđe nastavlja da inspiriše buduće generacije da posežu za zvezdama.


TEKST: JOVAN MANOJLOVIĆ

Jovan Manojlović rođen je u Zaječaru gde je završio Ekonomsko-trgovinsku školu. Trenutno je student Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.