Ko je bila Ljubica Obrenović?

Ko je bila Ljubica Obrenović?


Ljubica Obrenović poznata je po tome što je bila srpska kneginja, žena kneza Miloša Obrenovića. Međutim, ne želimo da je okarakterišemo samo kao kneževu ženu. Koja se to priča krije iza njenog imena i ko je zapravo bila Ljubica Obrenović?


UDAJA ZA MILOŠA OBRENOVIĆA

Ljubica se rodila u selu Carevići, a devojačko prezime bilo joj je Vukomanović. Ona se udala za Miloša Obrenovića još pre njegovog političkog uspeha. Brak je bio ugovoren, a Miloš u tom trenutku nije bio ni toliko imućan, ni poznat, ali je bio ambiciozan.

PUT KOJI VODI DO KRAGUJEVCA

Nakon udaje, različite političke situacije primoravale su Ljubicu na česte selidbe. Živela je u Brusnici, u kući svog devera Milana Obrenovića, nakon toga u manastiru Nikolje, u selu Crnuće, dok se napokon nije doselila u tadašnju prestonicu Srbije – Kragujevac. To se dogodilo nakon Takovskog ustanka kada je Miloš postao knez, a Ljubica kneginja. U Kragujevcu su izgradili veliku i lepu kuću koja je nazvana Šarenim konakom.

PROBLEM SA NASLEDNIKOM

Iako se sve čini sjajnim, porodica Obrenović imala je problema. Jedan od njih bio je to da u tom trenutku nisu imali naslednika. U tadašnje vreme, samo muška deca smatrana su naslednicima, a Miloš i Ljubica imali su samo ćerke. Ljubica tada saznaje za aferu između njenog supruga i sluškinje Petrije.

STRAŠAN POTEZ KNEGINJE LJUBICE

Sluškinja je bila trudna, što je značilo da ako ona rodi muško dete, on će postati najstariji sin i naslednik, a Petrija bi u tom slučaju mogla preuzeti Ljubičino mesto. Zato se Ljubica odlučila na jedan strašan i rizičan potez – ubila je Petriju.

POSTUPAK SAGLEDAN IZ VIŠE UGLOVA

Za ubistvo nema opravdanja, ali činjenica je da ovu situaciju možemo sagledati iz više različitih uglova. Žene u to vreme nisu imale neka prava. Da se Milan razveo od Ljubice, ona ne bi ni na jedan način bila sigurna, ni pravno, ni materijalno, a vrlo verovatno ni njena deca. Dodatno bi je javnost osudila na moralnom nivou, jer je u to vreme bilo veoma strašno biti raspuštenica. Dok sa druge strane imamo Petriju, moramo se zapitati da li je uopšte jedna sluškinja smela reći – NE – knezu cele države?

KNEGINJA SAZNAJE DA JE U DRUGOM STANJU

Kneginja je nakon ovoga osuđena na smrt, ali kazna je promenjena u zabranu prilaska knezu. Međutim, tu nije kraj, Ljubica saznaje da je trudna i na taj način uspeva da poništi tu kaznu. Nakon toga Miloš je imao mnogobrojne ljubavnice i ona je to znala. Neki izvori tvrde da je Petriju ubila samo iz ljubomore.

BILA JE VOLJENA, ALI I STROGA

Sa knezom je izrodila sinove Milana i Mihaila, i imali su dve ćerke Petriju i Savku. Četvoro dece im je preminulo u detinjstvu. Ona je poznata u narodu, voljena, smatrali su je strogom i samosvesnom. Bila je izuzetno aktivna u politici.

SMRT KNEGINJE LJUBICE

Preminula je u rukama sina Mihaila, u progonstvu 1843. u Novom Sadu (tadašnjem Austrijskom carstvu). Sahranjena je u manastiru Krušedol na Fruškoj gori.

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.