Klod Mone: Priroda kao glavni izvor inspiracije

Bogatstvo koje postižem u svom radu dolazi od prirode, glavnog izvora moje inspiracije.
Klod Mone


KADA JE NASTAO IMPRESIONIZAM?

Datum rađanja impresionizma, beleži se 14. novembra, kada se rodio veliki francuski slikar Klod Mone. Ovaj čuveni impresionista je iza sebe ostavio preko dve stotine dela, među kojima je njegovo najpoznatije delo Impresija – rađanje sunca, prema kojoj joj je impresionizam i dobio ime.

 

 

 

KAKO JE NASTAO IMPRESIONIZAM?

U ovoj slici Mone je, da bi dosegao svoju impresiju jutra u luci Avr, koristio osetljive poteze prozirne boje. Voda i nebo se na slici, gotovo stapaju čineći nestalnu plavičastu sumaglicu, dok su čamci stavljeni u prednji plan. Nema oštrih obrisa zgrada, dimnjaka, brodova, potezi su raznorodni i pokretni. Slika je rađena u jednom dahu, u samom trenutku najjačeg doživljaja, izražavajući sopstveni utisak, pretapajući ga na posmatrača.

 

 

U Monevom slikarstvu akcenat je bio na svetlosti. On za cilj nije imao da predstavi materiju samih predmeta, već promenljivu igru svetlosti. Pokreti četkice su bili vidljivi, boje su bile čiste i svetle, a tako je postigao treperenje svetlosti.

 

 

 

VIŠE O MONEU

            Mone je većinu svog života proveo na svom imanju u Žerveniju (Normandiji), gde je posle nekog vremena počeo da radi na svojoj bašti koja se zove Zatvorena bašta Normandija. Bašta je bogata raznim cvećem od lala, narcisa, ruža itd, sam put do kuće krase lukovi koje je sam Mone napravio i preko njih raste cveće.

 

 

Kako je većinu vremena provodio u svom domu i bašti koja mu je bila neiscrpna inspiracija, jasno je zašto je rekao da je bašta njegovo najlepše remek – delo. Velika dela su nastala u njegovoj bašti, a među njima je svakako i delo lokvanja (serije preko 250 radova lokvanja), koja su nastala kada je odlučio da napravi svoje jezerce, postavljajući most u japanskom stilu. Bio je fasciniram Japanom i gajio je stotine biljaka orijentalnog porekla – bambus, javor, lipe itd. Voleo je prirodu i smatrao je neophodnim da se njom okruži, kako bi stvarao.

 

 

Nisam vremenom postao impresionista, ja sam to oduvek bio – Klod Mone

 

 

 

DRUGI UMETNICI O MONEU

            Pol Sezen je rekao za Mone da je bio samo oko, a kako je bio opčinjen igranjem svetlim bojama i svetlosti, slikao je motive više puta u različito doba dana, a smene svetlosti, boja koje se menjaju pod tim uticajem svetlosti, bile su inspiracije za Monea.

 

 

 

IMANJE NAKON MONEA

Nakon njegove smrti, imanje je bilo u posedu Moneove porodice, ali oni nisu brinuli o njemu i bilo je propalo. Od 1980. godine, kada je Fondacija Klod Mone, počela da se stara o imanju, tada su sređene kuća i bašta.

 

 

Danas Moneovo imanje i baštu poseti više od pola miliona ljudi godišnje, a bašta je otvorena od aprila do oktobra, dok su njegove slike izložene po svim svetskim galerijama.

 

 

 

TEKST: MILAN PAROJČIĆ

Milan Parojčić je student master studija – sociologije i internet marketar.