Kakvu moć krije ulje origana ?

Kakvu moć krije ulje origana ?

Origano, poznato kao Origanum vulgare, pripada istoj porodici biljaka kao i nana. Često se upotrebljava kao začin u pripremi jela. Iako je najrasprostranjeniji na tlu Evrope, origano i ulje origana se koriste širom sveta.


KAKO SE DOBIJA?

 

Ulje origana se dobija sušenjem, a potom destilovanjem biljke. Može se koristiti oralno, a može se nanositi i na kožu. Sa druge strane, esencijalno ulje origana, koje je po svojoj prirodi jače, nije pogodno za unutrašnju upotrebu, već se najčešće koristi radi svojih aromatičnih svojstava.

 

ZA ŠTA SE KORISTI?

 

 Ulje origana još u Drevnoj Grčkoj korišćeno je u medicinske svrhe, a sada ćemo navesti neke od njegovih benefita:

 Glavni aktivni sastojak u origanovom ulju je tečni fenol. On pomaže organizmu u borbi protiv bakterija, dok se nanošenjem origanovog ulja na kožu postiže efekat dezinfekcije.

Pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija, a pokazalo se naročito efikasno u tretiranju kandide.

Zahvaljujući visokom nivou antioksidanasa, origano ulje pomaže pri eliminaciji slobodnih radikala i prevenciji oštećenja ćelija, što može smanjiti rizik od bora, prevremenog starenja, artritisa, kancera i ateroskleroze.

Istraživanja su pokazala da ulje origana snižava holesterol − u jednoj studiji, 48 osoba sa srednje visokim holesterolom dobili su plan ishrane i savete za promenu načina života, od kojih je polovina konzumirala 25ml origano ulja rastvorenog u vodi nakon svakog obroka. Nakon tri meseca, rezultati su pokazali da je holesterol kod grupe koja je redovno konzumirala origano ulje značajno više smanjen nego kod one koja nije.

Esencijalno ulje origana može se koristiti za ublažavanje bola, što je takođe dokazano tokom više studija rađenih nad miševima.

Pomaže bržem zarastanju manjih rana, kao što su ogrebotine ili posekotine.

Umanjuje predmenstrualne i menstrualne simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, mučnina i bol u stomaku. Takođe uklanja simptome menopauze, kao što su hormonski disbalans ili nagle promene raspoloženja.

Može se koristiti kao sredstvo protiv insekata, najčešće komaraca i mušica, direktnim nanošenjem na kožu.

 

KAKO SE KORISTI?

 

Za lečenje kožnih problema, potrebno je naneti dve kapi ulja origana rastvorenog u nekom ulju, na primer maslinovom ili ricinusovom i ostaviti da deluje. Oralno se može upotrebljavati na isti način, a dostupno je i u vidu kapsula, ukoliko osoba ne može da podnese njegov ukus.

 

 

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti.