Kakva je moda devedesetih?

Kakva je moda devedesetih?

Jedinstvena estetika i stil, kada se analogno spajalo sa digitalnim, čini devedesete zlatnom dekadom mode. Kakav je to izgled imala moda devedesetih, možete pročitati u nastavku teksta.

 


MODA DEVEDESETIH – ERA DŽENIFER ANISTON I NAOMI KEMBEL

Knjige o istoriji mode devedestih ispunjene su trakama za kosu, topovima, teksas kombinezonima, kapri pantalonama… Modna decenija devedestih  bila je pod uticajem super modela, glumačkih zvezda, TV lica, a posebna pažnja  bila je poklanjana  glamuroznom crvenom tepihu. Naomi Kembel, Princeza Dajana, Kejt Mos i Dženifer Aniston  samo su neke od ličnosti koje su predstavljale modne ikone ove decenije.

 

 

 

MODNI DODACI

Pod uticajem tenisa, trake za kosu postale su obavezni modni dodatak na modnoj pisti. Pored piste, postale su neizostavni modni dodatak svake žene, od koledža, preko muzičkih spotova i filmova sve do elegantnih prilika. Izuzev traka, nosile su se i skranči gumice i velike šnale za kosu. Ovo su samo neki od detalja koji čine da moda devedesetih bude posebna.

Takozvane ribarske kape, postale su popularne još krajem osamdesetih, ali zahvaljujući hip-hop kulutri, svoj vrhunac su dostigle devedesetih godina. Još jedan modni dodatak predstavljale su marame za glavu poznatije kao bandane, koje su takođe pomoću hip-hop kulture obeležile ovu dekadu.

Neizostavni deo nakita činili su pirsinzi, ogromne alke, kajle i čoker ogrlice.

 

 

PANTALONE

Raznovrsnost pantalona je tada bila i te kako vidljiva. Guess ili Tommy Hilfiger tregerice su tada bile vrlo nošene. Kargo pantalone imale su konstrukciju sa više dzepova i bile su zgodne za nošenje raznih modnih dodataka. O modi devedestih  ne diskutuje se bez popularnih hip-hop baggy farmerica, za koje je važilo pravilo da što su veće i šire to su više in. Teksas zvonacre sa dubokim strukom koje se danas nose, datiraju još iz devedestih kada su najpoznatije bile Levis zvoncare. Kapri pantalone  bile su jedne od najnošenijih u tom momentu, a u svet mode  dospele su preko poznatih ličnosti poput Dženifer Lopez i Bijonse.

 

 

 

HALJINE

Slip haljine postale su modni hit još devedestih i do danas njihova popularnost nije izbledela. Prozirne haljine svoju popularnost su stekle, nakon što je u jednoj od njih Kejt Mos prošetala crvenim tepihom. Takozvane, chainmail haljine, koje daju utisak folije, zahtevale su ogromnu hrabrost i seksepil kako bi pružile svoj puni potencijal.

 

 

 

PRUGE

Skoro svaki poznatiji brend devedestih napravio je neki komad sa prugama. Džemperi, majice i topovi sa prugama bili su neizostavni momenat autfita.

 

 

 

KOŽA

Ukoliko se mora izabrati samo jedan materijal koji je bio karakterističan za devedesete, to je sigurno koža. Nebitno da li su to pantalone, jakne, blejzeri ili korseti, što više kožnih odevnih komada to će osoba bolje izgledati.

 

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.