Kako zdravo reći NE?

Kako zdravo reći NE?

Kada kažetet DA drugima, postarajte se da ne kažete NE sami sebi – Paolo Koeljo.

 


 

Da li sam mi stvarno dobre osobe ili se prosto želimo svideti drugima? Za dobru personu možemo reći, da je pre svega iskrena prema sebi, a onda i prema drugima, kod nje su misli, reči i dela u harmoniji. Prema tome, ukoliko odobravanje nečijeg zahteva ne potiče iz srca, ukoliko smo to rekli samo da ne bismo osećali krivicu, trebalo bi da sednemo i preispitamo šta se krije iza takvih akcija.

 

 

Odbijanje molbe jeste dobar pokazatelj koga bi trebalo zadržati u svom životu, te ukoliko naiđemo na negodovanje, nerazumevanje, ili ljutnju, možda je na redu da pogledamo kakvim ljudima smo se okružili i da li su to ljudi sa kojima želimo da delimo svoju intimu. S tim u vezi, potrebno je shvatiti da raditi nešto za drugog na našu štetu nije uvek poželjno, potpuno je u redu reći ne i onda uraditi nešto za sebe i ne smatrati to sebičnim potezom.

 

 

Konstantinim odobravanjem odajemo utisak osobe koja nema svoje prioritete, koja će lako zapostaviti svoje obaveze i svoje želje, samo da bi udovoljila drugima. Ukoliko je to istina kada smo mi u pitanju, možda je vreme da sagledamo svoj život i vidimo čega smo gladni u odnosima sa ljudima. Da li postoje neisceljene rane? Da li pokušavamo da zalečimo davnu odbačenost?

 

 

KAKO VOLETI SEBE I REĆI NE?

Postavlja se pitanje na koji na koji način možemo delovati pored svih ovih činjenica koje smo ustanovili. Ukoliko će nam to olakšati možemo prosto od sagovornika tražiti malo vremena za konačan odgovorDa li ti mogu javiti za pola sata/sutra? može biti dobro pitanje, dok sa sigurnošću ne znamo svoja da ili ne. Pomenuta opcija takođe pruža mogućnost uvida u odnos te osobe prema vama, tačnije njena reakcija će nam iskristalizovati odnos.

 

 

 Na prijatan način reći ne, opravdati se (kratkim odgovorom), ali ne i pravdati se. Pokazivati razumevanjeRazumem da ti je hitno, ali sada ti nikako ne mogu pomoći. Zahvaliti se pre nego što odbijemo – Hvala ti što si me pozvao/la, međutim ne mogu doći.

 

Kako ne možemo svima udovoljiti, važno je da pre svega proverimo sa sobom kako stojimo sa odlukama i emocijama. Dajmo alternativu, ako nam se to čini prihvatljivimMoram da završim sa svojim projektom, tako da neću stići da ti pomognem, ali možda mi se možeš pridružiti kako bih brže završila pa možemo preći na tvoj posao.

 

 

Navedeni saveti bi predstavljali samo početne tehnike kojima se možemo služiti, jer onda kada se osmelimo i steknemo samopouzdanje, nećemo morati detaljno da analiziramo situaciju, već ćemo poznavati svoje osećaje.

 

Ako ne možemo da kažemo ne nebitnim stvarima, nećemo moći da kažemo da bitnim stvarima.

 

 

TEKST: ANA MILUTINOVIĆ

Ana Milutinović je student treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena strast su muzika i fotografija. Voli da provodi dosta vremena sa dragim ljudima i sa svojim psima.