Kako upravljati finansijama zajedno sa svojim partnerom?

Kako upravljati finansijama zajedno sa svojim partnerom?

Još jedan prvi u mesecu. Dok pravimo spisak na šta ćemo potrošiti platu, razmišljanje nam prekida sms poruka o novom mesečnom prihodu. Pogledamo, cifra nije mala, deluje sasvim prikladno u odnosu na životne standarde, ali njegova plata je mnogo veća. Naravno da nam je drago zbog uspešnosti našeg partnera u poslovnom svetu, ali ona prouzrokuje da se možda osećamo manje vrednim i nemoćnim. 

 


 

NEJEDNAKA PRIMANJA

Sa svojim mesečnim primanjima ne možemo priuštiti isto koliko i naša voljena osoba, ali ono što je bitno i što stalno zaboravljamo je da možemo priuštiti dovoljno. Setimo se trenutka kada smo se opredelili za zajednički život sa partnerom. Tom odlukom počeli smo da delimo ljubav, nežnost, sreću, tugu, ljutnju pa i finansijska sredstva. Ako je sve to zajedničko, zašto nam je bitno ko je zaradio više?

 

 

 

 

 

KADA ŽENA ZARAĐUJE VIŠE

Mogući nedostatak partnerove podrške može učiniti da izgubimo razum i da ne znamo više ni šta želimo. Sve što uradimo čini nam se da on to vidi kao priliku da nam prebaci što smo poslovno i finansijski uspešniji od njega.  Osećamo se krivim za nešto za šta krivac uopšte i ne može da postoji. Pa hajde da zastanemo na trenutak. Da bi nas neko razumeo prvo mi moramo razumeti osobu pored nas i njena osećanja. Ako se postavimo na mesto našeg partnera videćemo da ni njemu nije lako, kao ni nama. Do ovakvog stanja je došlo jer nismo na vreme razgovarali o svemu. Nismo na vreme rekli jedno drugom šta nam smeta, već smo počeli da osuđujemo. Vreme je da napravimo prvi korak, a to je da partneru izložimo sve karte na sto.

 

 

 

 

 

ŠTA AKO FINANSIJSKI ZAVISIMO OD PARTNERA?

Očajni, sedimo kod kuće i čekamo partnera da nam prepriča kako je proveo svojih osam radnih sati. Hrpa novina otvorenih na stranicama oglasa za posao stvara nam još veću paniku. Kako vreme prolazi, mislimo da nismo sposobni ni za kakav radni odnos. Postajemo ubeđeni da ćemo zauvek finansijski zavisiti od našeg partnera. Osećamo potrebu i dužnost da opravdamo svaki trošak. Postajemo grubi prema sebi i počinjemo da zanemarujemo sopstvene veštine. Zaboravljamo da našeg partnera posle svakog radnog dana čeka gotov ručak, čisto i opeglano odelo i najbitnije od svega, osoba koja je spremna da ga sasluša i pruži podršku. Zato nemojmo biti samokritični i posmatrajmo situaciju iz drugog ugla. Potražimo posao, ali ovaj put strpljivo, sa više samopouzdanja i vere i videćemo kako se sve polako vraća na svoje mesto.

 

 

 

 

 

PRETERANO TROŠENJE ZAJEDNIČKOG NOVCA

Nakon napornog dana vraćamo se kući i imamo šta i da vidimo. Naša dnevna soba je bogatija za jednu komodu za televizor. Jedan uređaj, a dve police. Ljutito pitamo partnera šta se dešava dok on prepričava kako je došao do zaključka da su u dnevnoj sobi potrebne dve police za televizor. Prosto joj nije mogao odoleti, pored njene besprekorne lepote bila je na akciji čak 40 odsto. Duboko uzdahnemo i pomislimo u sebi da će jednog dana doneti žirafu kući jer je bila na popustu. Vidi ljubavi kako se samo slaže uz zidove, od sledeće plate mogu kupiti i novi tv i biće super. Pravimo se da nismo čuli ovu rečenicu i odlazimo pod tuš da razbistrimo misli. Želeli bismo da nekad uštedimo malo novca i otputujemo negde, ali njegovo rasipanje novca na gluposti nam to ne dozvoljava. E pa, vreme je za razgovor.

 

 

 

 

 

RAZGOVOROM DO KOMPROMISA
Gore navedeni problemi, kao i još mnogi postaju sve češća pojava kod parova. Da bismo ih rešili neophodno je da razgovaramo sa partnerom o tome kako se osećamo u vezi sa trošenjem finansijskih sredstava. Moramo biti svesni da su to naši zajednički prihodi i rashodi iako u kući postoje dva novčanika. Da bi obe strane bile zadovoljne moramo se dogovoriti na koji način ćemo upravljati novcem. U ovoj situaciji moramo biti realni i objektivni. Ukoliko partner smatra da trošimo novac više nego što bi trebalo, potrudimo se u budućnosti da više ne činimo to i prepustimo upravljanje novca partneru. S druge strane, ukoliko su naša primanja veća i to našem parnteru stvara nelagodu, podelimo troškove na jednake delove a naš višak ostavljajmo sa strane.

 

 

 

Ako nam je partner nezaposlen potrebno je da mu svakodnevno pružamo podršku da se ne bi osećao manje vrednim. Dajmo mu novac, ali na način da se niko ne oseća nemoćno. Dakle, moramo zapamtiti da za svaki problem postoji rešenje koje nastaje sklapanjem dogovora i kompromisa. Kada to shvatimo upravljanje novcem sa partnerom neće više biti tako teško.

 

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.