Kako stres utiče na metabolizam?

Kako stres utiče na metabolizam?

Kortizol je hormon koji svako ljudsko biće poseduje u svom organizmu. Prekomerno lučenje ovog hormona je posledica velike količine stresa. Naše telo ulazi u poznati fight or flight mode, što zaustavlja regularne telesne procese i usporava metabolizam. Kortizol stvara nalet energije u telu, što takođe pojačava apetit, i koliko god je bitan za preživljavanje, toliko može biti štetan u kontekstu današnjeg načina života i ishrane. Postavlja se pitanje, kako stres utiče na naš organizam?

 


 

STRES JE SVUDA OKO NAS

Ljudi često imaju površno shvatanje stresa. Neretko je mišljenje da se stres oseti samo i isključivo u situaciji koja nas je iznervirala – loš dan na poslu, gužva u saobraćaju, nepristojne kolege itd. Iako određeni momenat može da bude vrhunac pomenutog osećaja, nije i njegov kraj. Taj stres se zadržava u nama ukoliko ne nađemo načine da ga se oslobodimo, a s obzirom da se postepeno i nesmetano gomila, čini svaku sledeću stresnu situaciju još stresnijom.

 

 

Naravno, prva asocijacija na usporen metabolizam jeste dodatna kilaža. Očajnički pokušaj mršavljenja je pogrešan način pristupanja ovom problemu – možda nas čak i dodatno iznervira. Promene u telesnoj masi su samo manifestacija, bitno je da počnemo od onoga što se nalazi iznutra. Naravno, ne govorimo da je gojaznost ili gojenje isključivo povezano sa stresom, ali ukoliko znate da je to vaš slučaj, bitno je da se zagledate dublje.

 

 

U poslednjih nekoliko godina, posebno tokom pandemije, izrazi kao što su rad na sebi ili mentalno zdravlje počeli su da zvuče veoma izlizano. Svaka druga reklama, Instagram post ili članak u magazinu će nam reći da moramo da brinemo o pomenutim stvarima. Možemo primetiti i da je većina nas postala imuna na takve pozive, a nekima se javlja i jaka averzija prema celoj ideji i terminologiji.

 

 

 

DIŠITE DUBOKO

Stres je svuda oko nas, pa samim tim i u nama. Morali bismo potpuno da se izolujemo sa planete Zemlje ako bismo želeli da imamo isključivo pozitivne misli – a ni to verovatno ne bi upalilo. Srećom, postoje sitnice vredne pomena, koje će ga smanjiti na podnošljiv nivo: zagrljaj  voljene osobe, miris kafe rano ujutru, zrak sunca na licu, osmeh deteta, naša omiljena pesma, hodanje po sveže ošišanoj travi – najbolje je da sami nastavite listu, jer je svačija unikatna. I to je jednostavan savet koji vam danas pružamo – budite tu, sada, šta god to značilo za vas. Dišite duboko i prkosite svojim negativnim mislima tako što ćete naučiti sebe da živite u sadašnjosti.

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life.