Kako se konektovati sa energijom biljaka?

Kako se konektovati sa energijom biljaka?

Kako u životinjskom tako i u biljnom svetu svaka biljka ima svoju specifičnu razmenu energije. Postavlja se pitanje, kako da se konektujemo sa energijom biljaka?

 


Pored uticaja Zemljinog magnetnog polja, magnetnog zračenja Sunca i Meseca i sile gravitacije i sam raspored biljaka u prostoru u kome boravimo ima veliki uticaj na nas. Samim aspektom energije i njenim proučavanjem bavi se i feng šui, a svi složeni odnosi se mogu objasniti principom pet elemenata.

 

 

Različto voće, povrće, cveće i drveće čine biljni svet, ali postoji i razlika u njima koja je itekako vidljiva, a to je uredila sama priroda sa ciljem da svaka vrsta ima neko svoje mesto, svoj značaj i svoju energiju. Tako na primer prolećno cveće kao što je visibaba, narcis, lala ima svoju energiju i miris koji je specifičan i koji se savršeno uklapa uz to godišnje doba, uz buđenje prirode i veseli cvrkut ptica.

 

 

Kada govorimo o pomenutim elementima energije, njih ima 5 i to:

 

ELEMENT DRVEĆA

Drveće oslikava energiju rasta, buđenja, elastičnosti, lepote i sigurnosti takođe energiju drveća karakteriše izrazito zelena boja poput trave i braonkaste grane koje prave oblik krošnje.

 

ELEMENT ZEMLJE

Ovaj element ima biljka koja je stabilna i trajna, upravo takvu energiju i ima, dobro je ukorenjena u zemlju i prilično je teško iščupati je. Primeri ovakvih biljka jesu: nana, majčina dušica, livadska trava, jagode, krastavci, takođe ovde spada i cveće koje je žute boje, kao i višegodišnje voćke koje su nižeg rasta.

 

ELEMENT VATRE

Energija vatre jeste opasna, vatra brzo nastane, ali brzo i nestaje, to jeste energija opasnosti i sa njom uvek mora biti oprezan. Energiji vatre pripadaju kaktusi, kopriva,palme, ruže, čičak,kupine i mak.. Upravo sve ono što ne smemo da dodirnemo jer ima sitne iglice kojima se brani od dodira i oštećenja. Međutim, pored svih ovih biljaka upravo vatrenoj energiji pripadaju i otrovne biljke, otrovne pečurke, kao i aloja vera.

 

 

ELEMENT METALA

Kod elementa metala ovde je energija mirna i sabijena. Takve biljke jesu: žbunje lavande, kupus, kelj, keleraba i karfiol.

 

ELEMENT VODE

Energija vode je fleksibilna i nestabilna, prpeoznajemo je po manjim ili većim talasima ili vodopadima. Upravo takve su i biljke koje imaju ovaj element i ovakvu energiju, obično padaju prema dole i šire se i tu su npr: žalosna vrba, viseća paprat, kao i vinova loza.

 

 

 

BILJKE ELIMINIŠU NEGATIVNU ENERGIJU

Pored navedenih elemenata, postoje i neke biljke koje nam mogu pomoći u eliminisanju negativne energije, tako što će pozitivno i umirujuće delovati na nas i prostor u kome boravimo. A to su: ruzmarin, nana, lavanda, orhideja,bambus i aloja vera.

 

Ruzmarin poseduje neke karakteristike čistoće i zaštitu, pospešuje smirenost, raspoloženje i miran san.

Nana može poboljšati vašu komunikaciju sa ljudima, smiriti vas i dobro uticati na vaše raspoloženje.

Lavanda može ublažiti depresiju, pomoći da kontrolišete svoje emocije, ova biljka unosi mir i smirenost u vaš dom, a takođe je dobar i za san jer ima specifičan miris kojim vam pomaže da se opustite.

Orhideja je biljka koja privlači pozitivnu energiju, popravlja raspoloženje i veruje se da orhideja noću ispušta kiseonik pa bi spavaća soba bila idealno mesto za nju.

Bambus je biljka koja se koristi za sreću i napredak, takođe unosi svetlosti u vaš dom čak i na najtamnijim mestima.

Aloja vera je biljka koja se smatra najzdravijom u smislu krema za lice i telo, istraživanja su pokazala da izaziva pozitivnu energiju i smirenost.

 

 

DIŠIMO ZAJEDNO SA BILJKAMA

Svaka biljka u prirodi ima svoje mesto i ima svoj značaj bez koga bi sve bilo drugačije ili čak i nemoguće. Takođe, svaka biljka služi nečemu i može nam pomoći, bilo to u zdravstvenom smislu, negativnim emocijama ili anksioznosti. Potrebno je samo čuvati svaku biljku jer nam ona pomaže i sa razlogom je stvorena tu u prirodi i potrebno je znati koja biljka gde pripada, sa kojim se biljkama slaže i kako ona može delovati na vas.

 

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.