Kako savladati prazničnu depresiju?

Kako savladati prazničnu depresiju?


Bliži nam se kraj još jedne godine. Praznici su na pomolu i sve oko nas najavljuje dobar provod, žurke, porodična okupljanja, mnogo smeha i radosti. Ipak, može se desiti da ta praznična euforija nikako ne dopre do nas. Čini nam se da se bezuspešno trudimo da osetimo tu obećanu magiju u vazduhu i to nas dodatno iscrpljuje. Verovali ili ne, ovaj fenomen zapravo se događa mnogima od nas. Međutim, rešenje da savladamo prazničnu depresiju ipak postoji.JAK UTISAK, ALI I PRITISAK BOŽIĆNIH FILMOVA

Istina je da veseli božićni filmovi koji se redovno prikazuju u ovom periodu godine ostavljaju utisak na nas. Želimo ono što imaju ti likovi. Ko i ne bi? Šta je loše u dobijanju poklona, uživanju u porodičnim okupljanjima, ispijanju tople čokolade i zaljubljivanju? U teoriji, sve ovo zaista i zvuči i izgleda kao ostvarenje sna, ali stvara i pritisak na nas.

ŽIVOT NIJE FILM

Koliko god mi to ponekad želeli, život nije film. Neki od nas neće dobiti plaćeni odmor i neće putovati nigde. Možda čak neće imati sa kime ni da proslave sve nadolazeće praznike. To je u redu. Svi mi vodimo različite živote i raspolažemo drugačijim mogućnostima. Prihvatanje realnog stanja stvari je prvi korak ka prevazilaženju nezadovoljstva.


SVI IMAMO PRAVO NA ŽELJE

Bez obzira na to što se možda osećamo kao da ovo doba godine nije naše omiljeno, zaslužujemo da nam se ostvare želje koje imamo za narednu godinu. Bolje finansije, više radosti, poslovnih prilika i uspeha možda nas čekaju baš sledeće godine. Sledeći Božić možda dočekamo sa novim partnerom, odvažnim planovima i optimizmom. Štaviše, možda neki od nas budu pili koktele na tropskom ostrvu.


SVE PROLAZI, PA I PRAZNIČNA DEPRESIJA

Najvažnija stvar u ovo osetljivo i izazovno vreme jeste da ne gubimo nadu. Vera da nas lepe stvari čekaju mora da preživi prazničnu depresiju. Koliko god nam stvari sada izgledale tmurno i pesimistično, moramo verovati u prolaznost tog stanja.

PROSLAVIMO SEBE

Razloga za radovanje, pa makar oni bili sasvim mali, uvek ima. Obradujmo sami sebe, udelimo sebi posebne znake pažnje. Ponekad je čak i flaša vina, čuvana za specijalne prilike, dovoljna da popravi perspektivu. Otvorimo tu flašu već danas, mi smo ta specijalna prilika. Proslavimo sebe!

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.