Kako sačuvati svoj buket?

Kako sačuvati svoj buket?

Koliko ste puta do sad poželeli da predivni buketi iz vaših vaza mogu da traju zauvek? Šta sve možemo uraditi sa buketom koji nas vezuje za važan životni događaj ili voljenu osobu? U nastavku teksta govorićemo o nekoliko različitih načina na koje možemo sačuvati svoje cvetne uspomene.


ŠTA JE SVE VAŽNO DA BI BUKET TRAJAO?

Pre svega, važno je znati da to koliko će buket trajati u vazi zavisi i od vrste cveća koje ulazi u njegov sastav. Ukoliko želimo da cveće u vazi traje duže, njegovu svežinu i sjaj možemo pospešiti na nekoliko različitih načina.

Najpre, potrebno je da se pobrinemo da svi delovi buketa imaju dovoljno prostora, kao i da dodiruju vodu. Sa velikim buketima, prilikom procesa aranžiranja ponekada se dešava da grančice budu skraćene iz estetskih ili praktičnih razloga.

Iz toga sledi da kad se buket postavi u vazu neke od njih ne dosežu nivo vode, što nadalje utiče na brže sušenje i narušavanje celokupnog izgleda cvetnog aranžmana. Osim toga, svežina buketa može se produžiti redovnim menjanjem vode u vazi, kao i dodavanjem šećera u vodu.

Treba voditi računa i o tome da temperatura prostorije u kojoj čuvamo cveće ne bude previše visoka. Ukoliko ipak želimo da sačuvamo svoj buket u dugotrajnijoj formi, možemo razmotriti neke od sledećih predloga.

PRESOVANJE CVEĆA

Interesantna tehnika koja je većini poznata iz školskog perioda. Podrazumeva selekciju cveća koju želimo da sačuvamo, njeno sušenje u papiru koji može da apsorbuje vlagu biljke (cveće će se lakše sušiti u suvom nego masnom papriru).

Potom, sledi pritiskanje teškim predmetom, kako bi se postigao efekat prese. Nakon procesa sušenja, najlepši cvetovi mogu se sačuvati u ramu za slike.

SUŠENJE KOMPLETNOG BUKETA

Još jedan jednostavan način na koji je moguće sačuvati aranžman. Potrebno je okrenuti celokupan buket i vezati ga da visi naopako. Poželjno je odložiti ga u mračnu prostoriju u kojoj nema vlage.

Nakon toga, potrebno je samo strpljenje dok se cveće osuši do željene tačke. Prednost ove tehnike jeste ta što čitav buket može zadržati svoju inicijalnu formu, a mana je što je suvo cveće nakon ovog procesa izrazito sklono lomljenju, te se s njim mora pažljivo rukovati.

CVEĆE U EPOKSIDNOJ SMOLI

Moguće je izraditi komad nakita ili ukras po vašoj želji sa elementima iz buketa koji vam je dragocen. Tehnikom korišćenja epoksidne smole i veštim rukama umetnika moguće je postići najkreativnije, unikatne forme.


TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.