Kako ravoj tehnologije utiče na decu?

Kako ravoj tehnologije utiče na decu?

Moderna tehnologija je doživela eksplozivni rast početkom 21. veka. Njen brzi razvoj je zahvatio sve aspekte života, što je dovelo do toga da danas ne možemo zamisliti život bez nekog pametnog uređaja. Međutim, sem što je uticala na odrasle, tehnologija je veoma uticala i na decu, njihov intelektualan razvoj, ljudske i socijalne veštine, ali i na fizičko zdravlje. U nastavku teksta detaljno ćemo opisati svaki od navedenih uticaja.


POZITIVNI I NEGATIVNI EFEKTI

Moderna tehnologija na decu ima pozitivne i negativne efekte. Što se pozitivnih efekata tiče, ona poboljšava učenje, pomaže detetu da razvije veštine rešavanja problema, kao i buduće tehnološke veštine.

POBOLJŠAVA UČENJE

U zadnjih nekoliko godina, uvedena tehnologija u školama je bila od znatne pomoći deci u vezi sa učenjem i razumevanjem. Ono što je najbitnije, privukla im je interesovanje za daljim edukovanjem. Primeri te tehnologije su: tableti, pametne table, pametni televizori i slično.

RAZVIJA VEŠTINU REŠAVANJA PROBLEMA

Ono što deca najviše vole jesu video igre. Međutim, video igre su još jedan primer tehnologije koja ima i dobre i loše strane. Jedna od dobrih je da su tokom igranja deca prinuđena da brzo razmišljaju i pronađu rešenje za datu prepreku. To im omogućava da unaprede sopstvene veštine snalaženja i adaptacije.

BUDUĆE TEHNOLOŠKE VEŠTINE

Zbog konstantnog napretka tehnologije, većina radnih mesta traži kvalitetne radnike sa dobrim tehničkim veštinama. Shodno tome, konstantna okruženost tehnologijom će deci omogućiti da razviju date veštine i budu i više nego spremni za poslovne prepreke kada odrastu.

Nažalost, osim pozitivnih, tu su uvek i negativni efekti konstantne izloženosti dece tehnologiji.

LOŠ UTICAJ NA LJUDSKE I SOCIJALNE VEŠTINE

Što više koriste pametne uređaje, deca su sve manje povezana sa stvarnim svetom. Počinju da žive u nekom svom izmišljenom svetu, gde su oni glavni likovi i gde se ceo svet okreće oko njih. To dalje dovodi do uobraženosti, razmaženosti, nemogućanosti ostvarivanja dubljih odnosa sa drugom decom, i na kraju, do usamljenosti.

LOŠE POSLEDICE NA FIZIČKO ZDRAVLJE

Kada dete odabere da po celi dan gleda televizor, umesto da provodi vreme napolju, tada je pravo vreme da se roditelj zabrine. Što više vremena dete provodi ispred uređaja u statičnom položaju, to je manje fizički aktivno. To dalje dovodi do krivljenja kičme, nadutosti nogu, povećane telesne težine, problema sa hormonima i povećanog apetita.

SMANJUJE KVALITET SPAVANJA

Deca koja koriste telefon pred spavanje manje će se osećati odmorno, u odnosu na decu koja su celi dan provela napolju i koja nisu koristila mobilni telefon pre spavanja. Neophodno je da najmanje sat vremena pred spavanje dete ne koristi nikakav pametni uređaj.

Kao i u svim aspektima života, i u tehnološkom aspektu, treba znati kada je potrebno da se stane. Problemi i negativni efekti tehnologije na decu nastaju zato što roditelj ne zna koliko je tehnologije previše. Zato, dragi roditelji, koliko god se vaše dete ljutilo na vas, neophodno je da mu ograničite pristup pametnim uređajima kako bi vodilo umeren život. Verujte, kada odraste, biće vam veoma zahvalno.

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.