Kako razvod braka može uticati na dete?

Kako razvod braka može uticati na dete?

U nekim situacijama razvod predstavlja jedini izlaz i trajno rešenje naših problema sa partnerom. Shvatili smo da u braku sve više povređujemo jedno drugo i doneli smo odluku koja je najbolja za obe strane, a to je rastanak. Međutim, pored naših osećanja moramo brinuti i o našoj deci i o tome kako će oni podneti razvod.

 


U KOM UZRASTU DECA NAJGORE PODNOSE RAZVOD?

Verovatno bi svakoj osobi teško pao rastanak roditelja, ali se postavlja pitanje koliko je ta osoba zrela da bi prihvatila razvod na najbezbolniji način.  U zavisnosti od životne dobi deca na različite načine podnose razvod roditelja. Dok se mlađi plaše da će jedan od roditelja prestati da ih voli, predškolci mogu pomisliti da su oni sami krivci toga. Kod dece u pubertetu se često javlja ljutnja i bes koje iskazuju kriveći jednog od roditelja. Naravno, postoje i situacije u kojima deca reaguju potpuno drugačije od gore navedenih primera, ali suština je da je svima podjednako teško. Primiti vest o razvodu roditelja je bolno deci svih uzrasta, ali ono što roditelji mogu da urade jeste da im saopšte to na način koji je najlakše da prihvate u njihovim godinama.

 

 

 

 

 

KAKO SAOPŠTITI ODLUKU O RAZVODU?
Za ovakav razgovor sa detetom ne postoji lak način, ali je najbolje da se unapred pripremimo. Bitno je da oba roditelja budu prisutna jer će tako dete shvatititi da smo već zajedno u dogovoru doneli tu odluku. Ukoliko je naše dete još uvek malo, moramo mu objasniti da se naša ljubav prema njemu neće promeniti i da ćemo nakon ovakvog koraka biti raspoloženiji i srećniji jer više nećemo imati nesuglasice sa partnerom kao dok smo bili u braku. Ako je predškolac najbolje bi bilo da na najjednostavniji način objasnimo zašto je do toga došlo i da smo mi jedini krivci, dok dete nema nikakve veze sa tim. Razgovor sa tinejdžerom može najgore proći jer su oni zbog svog besa i ljutnje spremni da pokrenu svađu. Stariji su i njima možemo objasniti da nema nazad i da je besmisleno tražiti krivce jer naš brak je gotov.  Moramo nagovestiti da takvim emocijama dodatno povređuju sebe i da se potrude da celu situaciju posmatraju iz drugog ugla. Više neće biti prekomernih svađa, svako od roditelja će imati svoju slobodu, a oni će se truditi da takav život što manje utiče na njihovu decu.

 

 

 

U toku ovakvih razgvora moramo ostati smireni šta god nam rekla naša deca jer oni su pre svega samo deca i moramo imati razumevanja za njih. Tako da, za saopštavanje razvoda potrebno je da svojoj deci pružimo podršku i priznamo njihova osećanja kao realna i legitimna, bez obzira na način na koji ih ispoljavaju.

 

 

 

 

 

KAKO MOŽEMO POMOĆI DECI?
Promena okruženja može uticati negativno na naše dete, međutim postoje stvari koje će mu olakšati da prihvati novonastalu situaciju. Sada kada više nemamo zajednički život sa bivšim partnerom nemamo više ni razloga za vikanje, tako da pokažimo detetu da još uvek imamo zajedničko roditeljstvo. Dete kada vidi da se u miru dogovaramo vremenom će shvatiti da je razvod bila dobra odluka. Češći razgovori o osećanjima sa decom mogu učiniti da ono postane sigurnije, ali naravno ne bi trebalo da preterujemo u tome i da ga pritiskamo. Dovoljno je da naglasimo da smo uvek tu za da ga saslušamo i pružimo podršku. Potrebno je da objasnimo iako je teško suočiti se sa drugim životnim oklonostima da je ono dovoljno snažno i da se može izboriti sa tim. Naravno, postoji i nešto što nikad ne bi trebalo da radimo sa svojom decom, a to je da ih nateramo da biraju između nas i njegovog drugog roditelja. Umesto toga, pred detetom pokažimo da poštujemo bivšeg partnera iako naš brak nije uspeo.

 

 

 

 

 

DA LI JE REŠENJE POMIRENJE?
Koliko god razvod može loše uticati na sve, pogotovu na našu decu, pomirenje nije rešenje. Pre nego što smo doneli odluku o razvodu sigurno smo proveli dane razmišljajući da li je ta odluka ispravna. Naravno, da ne bu trebalo da odustanemo brzo bez pokušaja da spasimo naš brak, ali ako smo već to činili i nije imalo nikakvog napretka već duže vreme, onda je razvod definitivno ispravna odluka. Ne smemo da dozvolimo da nas strah od promene sputava da uradimo nešto što će uticati na našu sreću, mir i slobodu. Možda nam je teško da nakon toliko godina nastavimo sami dalje, ipak se setimo kako stručnjaci savetuju da je bolje imati dobar razvod nego loš brak sa nekom osobom.

 

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn. 1 thought on “Kako razvod braka može uticati na dete?”