Kako provoditi kvalitetno vreme sa decom?

Kako provoditi kvalitetno vreme sa decom?

Ukoliko očekujete spisak aktivnosti poput: posetite muzej taj i taj, probudite se ranije i napravite piknik, umesite kolače zajedno sa svojom decom, ili eventualno, napravite filmsko veče- ovo nije tekst o tome. Mi smo sigurni da vi već znate da su akvarijumi, zabavni parkovi i boravak u prirodi kvalitetno provedeno vreme sa porodicom.Mi danas biramo da ne ignorišemo činjenicu da roditelji žongliraju bezbrojnim obavezama, finansijama i velikom željom da svojoj deci pruže svoj maksimum. Negde usput, od polazne tačke gde entuzijastično ulazimo u ulogu roditelja i obećavamo sebi, svom partneru i detetu da ćemo mi stvari uraditi drugačije, do tačke sadašnjosti- dogodi se život.


Zapitajte se, koliko često zaspite u potpunom miru i spokoju, znajući da je danas bio apsolutno savršen dan? Dan, u kome je svaki član porodice bio potpuno zadovoljan i namiren? Ili i vi spadate u,na žalost, onaj veći procenat ljudi koji zaspe sa osećajem da ni danas nije bilo dovoljno. Koliko god voleli, ljubili, grlili, mazili- jednostavno, tu je taj osećaj da to nije dovoljno.

OD RUTINE DO RITUALA

Mi predlažemo sledeće: pokušajte da već ustaljenim, svakodnevnim aktivnostima dodate malo više duše. Koliko god vaš raspored bio zahtevan, dodajte zajedničkim momentima više radosti, pa makar to bilo pisamce u rancu ili smešni crtež na jastuku.


PRISETITE SE KO STE, ŠTA VOLITE I ČEMU SE RADUJETE I PODELITE TO SA SVOJIM VOLJENIMA

Vaša deca i vaš partner zaslužuju da uvide tu sjajnu stranu vašeg bića, onu stranu za koju ste obećali sebi, nekada davno, da ćete gajiti i negovati kada odrastete. Oživite svoje strasti, bilo da je to farbanje minijatura, igranje igrica ili sakupljanje salveta. Upravo iz sopstvene zone genijalnosti delate izvanrednom odgojnom metodom: inspiracijom.

Živeo sam među odraslima. Video sam ih lično, izbliza. I to nije mnogo poboljšalo moje mišljenje o njima. – Mali princ

KRUG ŽIVOTA

Vaša deca verovatno nemaju osećaj ste nekad i sami bili deca. Klincima je nezamislivo da će jednoga dana upravo oni biti sa druge strane medalje. Uz čast izuzecima, većina nas se svim srcem nadala da ćemo, kada odrastemo, biti mnogo zabavniji, nego što jesmo. Zapitajte se, kada ste odložili svoju biciklu i zaboravili na nju? U kom momentu ste prestali da čitate stripove? Bojite? Skupljate klikere ili ljuljate na ljuljašci? Popnite se na to drvo, uskočite u tu trampolinu, maskirajte se za Noć veštica ili bez povoda. Jednom rečju: uživajte!

ISKORISTITE TRENUTAK KOJI IMATE

Ako već kuvate kafu, pristavite i dečiju kaficu. Ako ste kreativno raspoloženi, uzmite makaze, lepak i neki časopis: možete izrezati zanimljive delove, napraviti kolaž koji samo vama i vašem detetu nešto znači. Ne samo da ćete upoznati neku novu stranu te male osobe koju ste stvorili, već pružate uvid u sopstveni ukus, stil, želje; tražite mišljenje i savet svog deteta, zapanjićete se potpuno novim uvidom u možda do sada nepoznatu stranu ličnosti. Ova i slične aktivnosti, mogu biti vaših ekskluzivnih 15 minuta obostrane prisutnosti.

ŽURKA NA PUTU DO VRTIĆA, ŠKOLE, POSLA…DO MESECA I NAZAD!

Napravite zajedničku kompilaciju pesama koju cela porodica voli: tatina omiljena pesma, pesme iz crtaća, muzike koja vas podseća na letovanje ili možda reklame koju nikako da izbacite iz glave. Neretko su upravo ti trenuci razvoženja sa aktivnosti na aktivnost, maltene jedini toga dana kada ćete imati zajedničko vreme.


TEGLA SREĆE I ZAHVALNOSTI

Elizabet Gilbert, autorka knjige Jedi, moli, voli, podelila je sa svetom ideju kako da sebe podseti na ono šta je zaista čini srećnom. Recept, otprilike, glasi ovako: osmislite svoju teglu sreće u kojoj ćete na kraju dana, zapisati i ubaciti po jednu radosnu stvar koju ste doživeli ili na kojoj ste zahvalni. Kroz međusobne srećice svi članovi porodice imaju uvid u sopstvene ali i najiskrenije i najradosnije trenutke svojih voljenih.

ISPRIČAJTE NEISPRIČANU PRIČU


Ne morate biti majstor narativa kako biste ispričali priču o tome kako ste upoznali svoju ljubav; priču o danu kada ste saznali da ćete postati roditelji; priču o svojoj ideji; priču o tome kako ste bili hrabri a plašili ste se; priču o tome kako ste naučili da plivate. Ta osoba koju ste stvorili, iako je u ovom trenutku u telu deteta, neće zauvek ostati malo biće. U ovom životu, ta osoba može biti vaš najbolji i najiskreniji prijatelj. Upravo pričama, stvarate stazu obostranog poverenja za godine koje dolaze.

SEDELJKE I DRUŽENJA

Prigušite svetla, posložite jastuke i grickalice i pustite finu muziku- družite se! Na ovakvim žurkama bude svega: smeha, suza, ispričajnih tajni i nadanja. To može biti bilo koje veče, i koliko god da je kuća u haosu: ne brinite, sav taj nered neće pobeći od vas, samo ćete, za promenu, zaspati zagrljeni. Ko zna, možda napravite i tvrđavu od čaršafa, nikad se ne zna!


PROSLAVIMO SVE ŠTO ŽELIMO

Jeste li znali da se 15. januara proslavlja svetski dan sladoleda od jagoda? Da je 7. februara svetski dan slanja razglednica? Ukoliko niste upućeni, 1. maja se proslavlja dan Betmena, a 2. juna je svetski dan krofni. Poenta je jasna: proslavite šta god vašu porodicu čini radosnom i jedinstvenom. Uvek možete posvetiti dan ili nedelju nečemu što ćete nositi u sebi kroz dan, pa makar to bio vikend rasparnih čarapa- osećaj povezanosti i pripadnosti je ono što čemu treba da težite.


KREIRAJTE TABLU ŽELJA

Ištampajte najluđe želje svih članova vaše porodice: bilo da se radi o autu, putovanju,torbi, haljini, kućnom ljubimcu ili konzoli za igrice- sve je dozvoljeno. Podelite jedni sa drugima šta želite i čemu se nadate, dozvolite mašti da se približi javi. Radujte se, razgovarajte o tome šta će sve biti drugačije kada se nešto od toga ostvari i podržite jedni druge- koliko god vaša interesovanja bila različita.

PUTOVANJE KROZ VREME? MOŽE!

Sačuvajte fragmente sadašnjosti u kutiji uspomena: fotografija, omot omiljenog slatkiša, isečak iz novina sa datumom, ulaznice iz bioskopa ili spiska za kupovinu- i zapišite koje godine želite da otvorite. Sastavite ugovor sa potpisom svih ukućana gde se obavezujete da ćete se okupiti, gde god da ste, i zajedno vratiti kroz vreme. S druge strane, možete iskoristite telefone i kamere i sastaviti spisak pitanja za intervju koji ćete ponavljati kako svi članovi porodice rastu i menjaju se.

Sve aktivnosti koje smo naveli, ne zahtevaju posebno planiranje ili investiranje novca.

Zajedničko svim ovim aktivnostima je to da je akcenat na tome da su svi članovi porodice podjednako važni. Da, kao i deca, i roditelji imaju svoje novogodišnje želje, nadanja, strahove ili radosti . To ih ne čini ništa manje stabilnim osloncem i utočištem.

Uputstvo iz aviona, da prvo sebi stavite kiseonik pa tek detetu, nije bez razloga.

Ovo možete primeniti na apsolutno svaki apsekt života: ne možete učiti decu o ljubavi/ prijateljstvu/ poverenju ako to ne živite. I zato, poslednja poruka, ali ništa manje važna: isplanirajte vreme za sebe, za vas i vaše prijatelje. Usudite se da izgovorite: Mama i tata idu na ples! i otplešite, bez griže savesti. Čuvajte ljubav kao zasebnog člana porodice i posvetite joj vreme. Jer, da ne beše te velike ljubavi, ne bi bilo ni vas kakvi danas postojite.


TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama