Kako probuditi žensku energiju u sebi?

Kako probuditi žensku energiju u sebi?

Na svetskom nivou, već neko vreme, prisutan je trend umnožavanja kurseva, knjiga i uopšte učenja za žene o tome kako da stupimo u vezu sa svojom ženskom energijom, probudimo je i negujemo je. A načina ima mnogo… Počevši od učenja koja su fokusirana na čakre, preko onih koji se bave dnevnim ritualima, do onih koji vide da žensku energiju u sebi možemo probuditi ulepšavanjem.

 


Pokušaćemo da izdvojimo neka zajednička mesta u svim ovim učenjima.

 

 

Prva zajednička tačka je vreme posvećeno sebi – uglavnom ujutru. Sva učenja nam govore da treba da provedemo makar 10 minuta u kojima ćemo osluškivati sebe. To je vreme u kome smo u kontaktu samo sa sobom i ne mislimo ni na šta drugo. Na taj način ćemo izbeći da u toku dana jurcamo i bavimo se svim i svačim. Trebalo bi da možemo da se usredsredimo na ono što smo zaista mi. Negde nam se preporučuje da nanesemo parfem pa da ovo činimo, negde da pijemo čaj.

 

 

 

Druga stvar je pozitivna misao upućena sebi i razvijanje ljubavi prema sebi, dok naredno otkrivanje sebe može biti formiranje svog kutka u prostoru u kome živimo.

 

 

 

Pored ovih zajedničkih stavki, postoje još neke koje će, prema većini učenja, probuditi našu žensku energiju. Na primer, na mnogo mesta se pominje da je ženama svojstven pokret, te se u tom smislu preporučuje ples. Takođe, joga se smatra velikim prijateljem ženske energije. Većina učenja zagovara i vođenje dnevnika. Smatra se da to nisu samo naše trenutne misli i osećanja nabacana na papir, već da ima lekovito dejstvo.

 

 

 

Postoje i učenja koja smatraju da se tajna buđenja ženske energije krije u čakrama, a imamo i ona koja kao prvi korak preporučuju jednostavno nošenje štikli.

 

 

 

I na kraju da napomenemo, neke od glavnih odlika ženske energije su otvorenost, intuicija, saosećanje i sklonost ka praštanju i saradnji. Sa druge strane, muška energija se rukovodi principima delovanja, efikasnosti, logike i takmičarskog duha.

 

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.