Kako prevazići period kreativne krize?

Kako prevazići period kreativne krize?

Koliko god vam se činilo slučajno da baš sada, kada se približilo planirano vreme za pisanje, slikanje, snimanje ili bilo koji vid kreativnog stvaranja, vi prosto morate raspremiti radni prostor, ponovo večerati, proveriti mejl ili odremati. Verovali ili ne: niste upravo izmislili toplu vodu. I ne, niste jedini kojima se ovo dešava. Period kreativne krize dešava se svakome ko stvara.

 


ZNAMO LI SE?

Stiven Presfild, autor bestselera The War of Art, Do the Work, Turning Pro i upravo izdate knjige Put your Ass where your Heart wants to be, iza sebe ostavlja višedecenijsku bitku i demistifikaciju kreativnih kriza. U narodu su poznatije i kao: prokrastinacija, parališući strah od uspeha/ neuspeha, perfekcionizam, nedostatak inspiracije/ koncentracije/ fokusa, samosabotaža. kreativna kriza, blokada… Ove i ostale pojave slične navedenim, Presfild svodi pod jednu reč − Otpor (engl: Resistance).

 

 

 

NEPROŽIVLJENI ŽIVOT

Većina nas ima dva života. Život koji živimo i neproživljeni život u nama. Između ta dva života, stoji Otpor.     Stiven Presfild.

Pre nego u potpunosti dignete ruke od svog stvaralaštva, dozvolite da dodelimo par karata u vašu korist i to u vidu korisnih informacija. Za početak, analiziranje uzroka potpunog izostanka mogućnosti ili volje da stvarate, neće vas dovesti do samog stvaranja. Ako je verovati veteranima borbe sa Otporom, svako kontempliranje rada, umesto samog rada je upravo pobeda Otpora nad kreativnošću. Evo jednog metaforičkog umivanja ledenom vodom: sve dok ne sednete (fizički i najbukvalnije moguće) i počnete da pišete/ slikate/ stvarate − niste bliže savladavanju otpora.

Tako sam srećan sada, kada vidim da neko drugi živi moj san! − reče niko, nikada.

 

 

 

VRAĆANJE NA SAM ZAMETAK KREACIJE

Redefinišite svoje početne motive. Da li stvarate iz ljubavi, goruće želje ili možda potrebe da pomognete? Ako krećete sa početne tačke natovareni velom odgovornosti i prevelikih očekivanja, sasvim izvesno dolazite do toga da sagorite i pre nego vidite prve iskre svog rada. Umesto toga, darujte toj svojoj ideji dečji deo sebe. Onaj deo koji veruje, sa radošću daje, aplaudira i uzbuđeno poskakuje već u samom startu.

 

 

ALI, SVE JE VEĆ REČENO

Da skratimo muke, kratko i jasno: rečeno je sve. Sada, suočeni bolnom činjenicom, možemo zahvaliti svima koji su pisali o ljubavi nakon Šekspira ili slikali pejzaže nakon Monea. Posebna oda svima koji su ikad zapevali ili napisali pesmu nakon Koenove Halleluyah iz 1984. godine. Vaša autentičnost vam daje ekskluzivno pravo da i vi stvarate iz sopstvenog, potpuno jedinstvenog ugla. Gledajmo na to ovako: dužnost vas, kao stvaraoca, jeste da nesebično pružite svoj doprinos umetnosti, u znak zahvalnosti na sposobnosti koja vam je data.

 

 

 

STVARALAC MORA DA STVARA DA BI STVORIO

Kreativnost sama po sebi provocira strahove, jer izlazi iz okvira poznatog. Primarni strah, strah od nepoznatog, odvajkada je uz nas sa ciljem da nam spasava život. Prirodno se aktivira uvek kada oseti da se sigurnosne granice pomeraju. Verbalizacija, osvešćivanje, razumevanje − sve su to koraci prihvatanja. Na neki način, omogućuju nam delanje uprkos strahu. Time dolazimo do ključne reči: Delanje.

 

 

 

SAMODISCIPLINA

Samodisciplina je ono što čini razliku između uspeha i neuspeha. Uz čast izuzecima i svim idejama koje su pale sa neba − naš savet nije da čekate da vam iskrsne prilika. Vaš prioritet treba da bude rad − fizički i mentalni rad u kontinuitetu. U knjizi Pojedi tu žabu!, Brajan Trejsi nudi 21 način da zaustavite sa odugovlačenjem i poboljšate efikasnost. Sve počinje reorganizacijom, a u Trejsijevoj metafori, žaba predstavlja vaš zadatak koji treba obaviti čim pre − na samom početku dana.

 

 

 

KAKO OTPORU POLJULJATI TLO POD NOGAMA?

Za sve vas kojima glasić upravo šapuće u uho: Da, ali moja situacija je specifična − evo par činjenica koje će vašem otporu poljuljati tlo pod nogama.

Ser Džejms Dajson je imao 5.126 neuspelih prototipa usisivača bez kese, pre nego što je zaista uspeo da napravi prvi usisivač bez kese.

Carrie − prvi objavljen roman Stivena Kinga, odbijen je 30 puta, nakon čega je završio u kanti za smeće. Nakon 31. pokušaja je potpuno slučajno objavljen, kada je Kingova supruga odlučila da ipak pošalje, još samo jednom.

Roman J. K. Rouling, Hari Poter i kamen mudrosti, odbijen je 12 puta.

Piter Danklidž, glumac po profesiji, godinama je bio bez angažmana. Odbio je doslovno svaku ulogu koja je omalovažavala osobe patuljastog rasta, sve dok mu nije ponuđena upravo ona koja ga je proslavila − uloga Tiriona Lanistera u HBO hitu Game of thrones.

 

 

 

NE ODUSTAJTE

Ono što je zajedničko svim ovim poznatim (zamalo neuspešnim) kreatorima je neodustajanje. Jer, niko ne kaže da je uspeti lako. Zapitajte se: na koliko zatvorenih vrata ste vi spremni da lupate, za svoju ideju, dok se ona prava konačno ne otvore?

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.1 thought on “Kako prevazići period kreativne krize?”