Kako postati dobar besednik?

Kako postati dobar besednik?

„Ako ste usmereni samo na govor, nećete biti vi – već govornik, a publika želi da vidi vas u svemu tome. Najbolji način govorništva je komunikacija odnosno konverzacija sa publikom.” − Ričard Grin

 


 

Kako bismo javnosti prikazali sebe u najboljem svetlu, naš javni nastup zahteva savladavanje određenih tehnika. Kada ih savladamo mi potpuno vladamo sobom, svojim telom, mislima, mimikom i pokretom. Šarmirajmo publiku javnim nastupom i urežimo joj naš govor u duboko pamćenje.

 

 

MOĆ PRVOG UTISKA

Kako bi se to ostvarilo, prvo treba pridobiti publiku, važno je ostaviti dobar prvi utisak jer to je nešto po čemu nas ljudi najčešće okarakterišu i pamte. Uvek treba biti svoj, glas je unikat da bismo ga tek tako ukaljali oponašajući drugu ličnost. Bitno je ostaviti svoj pečat, nešto naše što nas izdvaja od ostalih govornika i čini nas autentičnim.

 

 

SAMOPOUZDANJE

Samouverenost igra glavnu ulogu, ako smo zadovoljni pripremom i uloženim trudom automatski se osećamo sigurnije, još ako nam je tema bliska ili smo je približili sebi dovoljno da ovladamo njom, nema mesta panici. Glas treba prilagoditi ambijentu u kome se govor održava, uzeti u obzir da li vam je potreban mikrofon i dodatno ozvučenje, jer ne bi bilo prijatno kada bismo bili preglasni niti pretihi.

 

 

PRIPREMA JAVNOG NASTUPA

U životu postoji mnogo bitnih događaja za koje se pripremamo. Svaki od njih zahteva određeno vreme, tako je i sa javnim nastupom. Moramo da mu pristupimo ozbiljno i opušteno u isto vreme. Sastavni deo javnog nastupa jeste strah, nikom nije lagodno kada treba izgovoriti nešto pred većim brojem ljudi. Većini je lako pričati, ali ne i progovoriti. Bitno je napraviti plan po kome će naš javni govor teći, naravno ne treba se strikno držati njega i tekst učiti napamet, jer je prirodno ne upamtiti svaku rečenicu koju smo hteli da prenesemo publici. Kada dođe do zaboravljanja redosleda rečenica vrlo lako dolazi i do blokade nas samih. Kako bi tekst bio kompletan treba pronaći željeni materijal, rasporediti, sastaviti i zapamtiti ga i na samom kraju izreći tekst pred publikom.

 

 

VEŽBA JE KLJUČ USPEHA

Talenat može biti odskočna daska, ali ako ne vežbamo dovoljno, lako padamo u vodu. Zato je potrebno lepo uvežbati brzinu govora, izgovor reči, voditi računa o tome koje reči će biti ključne, jer one ostavljaju najjači utisak na publiku.

 

 

CEZURA

Pauza ili cezura, jedna je od važnijih delova našeg govora. Ona je tu da se grlo odmori i da da jačinu sledećoj rečenici koju treba izgovoriti.

 

 

TREMA

Tremu ne treba posmatrati kao nešto negativno. Ona je neizbežna, šta god radili ona je tu u nekom obliku. Svesni treme ili ne, ona se vidi, a može biti i vešto prikrivena. Navešćemo savete koji mogu pomoći da se trema savlada ili bar smanji njen intezitet. Za početak najlakše je snimati sebe dok govorimo, na taj način uvek možemo videti šta bismo mogli da korigujemo i na čemu treba da radimo. Govor ispred ogledala je takođe korisna stvar, u tom trenutku možemo promeniti izraz lica ili pokrete tela tako da budemo zadovoljni svojim nastupom u potpunosti. Možemo okupiti publiku koja nam je poznata, prijatelje i porodicu i vežbati ispred njih. Kada dođe vreme, pred sam nastup tada treba opustiti telo, pogotovu vrat i ramena i disati duboko, nikako tražiti uzroke za tremu i nabijati tenziju.

 

 

KRAJ GOVORA

Završetak treba biti jasan i koncizan, da sadrži lepu i motivacionu poruku. Kraj treba navesti slušaoce da se zainteresuju za dalje istraživanje teme o kojoj smo javno govorili.

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.