Kako ples utiče na nervni sistem?

Kako ples utiče na nervni sistem?

Mogli bismo reći da je ples, kao i muzika, univerzalni jezik ljudskih emocija. Mnogi istoričari umetnosti tumače ples kao najstariju umetnost, što je potpuno opravdano, jer je kretanje prvo čovekovo sredstvo interakcije sa spoljašnjim svetom.

 


 

UTICAJ PLESA NA LJUDSKI UM

Pored svih svojih prednosti koje ples pruža u razvoju motoričkih veština, on je i bitan faktor u našem nervnom sistemu, razvoju psihičkog aparata. O značaju plesa možemo govoriti u sklopu više psihičkih funkcija čoveka.

 

 Istraživanja su pokazala da ekspresija kroz terapiju plesom i pokretom pomaže u ublažavanju simptoma depresije. To je razumljivo, jer ples podstiče lučenje endorfina (hormon sreće), čime deluje kao protivotrov u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije.

 

Pored toga, jača rad mozga i poboljšava pamćenje. Podatak do kojeg se došlo u istraživanju pokazuje da je ova vrsta umetnosti povezana sa 76 odsto smanjenim rizikom od demencije, među učesnicima istraživanja. Utiče na stvaranje neurona i jačanje neuronskih veza.

 

U časopisu Journal of Neuroscience and Biobehavioral Reviews objavljena je studija gde su istraživači zaključili da ples može pojačati povezanost obe hemisfere mozga. Postoji istraživanje gde su stariji Latinoamerikanci učestvovali u dvonedeljnoj sesiji latinskog plesa. Istraživanje je pokazalo da ples dovodi do poboljšanja epizodične memorije.

 

Utvrđeno je takođe da ples terapeutski deluje za pacijente sa Parkinsonovom bolešću. S obzirom da je poremećaj motoričkog sistema, čiji primarni simptomi uključuju bradikineziju (usporeno kretanje), ukočenost udova i trupa, poremećenu ravnotežu i koordinaciju, upravo ovi simptomi mogu biti manjeg inteziteta pod uticajem plesa.

 

 

PLESOVI KOJI LEČE ILI POBOLJŠAVAJU BOLESTI

Fokstrot je prevencija nastanka Alchajmerove bolesti i najkorisniji je za starije osobe.

 

Valcer jača nervni sistem što utiče na aktivnost mozga. Stvara osećaj zadovoljstva i harmonije.

 

U studiji sprovedenoj 2012. godine u Severnoj Dakoti, istraživači su otkrili da Zumba poboljšava raspoloženje i određene kognitivne veštine, kao što su vizuelno prepoznavanje i donošenje odluka.

 

TEKST: ANA MILUTINOVIĆ

Ana Milutinović je student treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena strast su muzika i fotografija. Voli da provodi dosta vremena sa dragim ljudima i sa svojim psima.