Kako održati vezu na daljinu?

Kako održati vezu na daljinu?

Mišljenja o vezi na daljinu su podeljena, neki misle da takva veza može da uspe, dok drugi misle da je osuđena na propast. Možemo da se složimo da je takvu vezu jako teško održati i da je potrebno puno volje, truda i ulaganja u zajednički odnos. Desila se situacija da ste se jako zaljubili, a vaš partner je iz drugog grada ili države, pa ne znate
da li je pametno ulaziti u vezu na daljinu. Svaka emotivna veza od partnera traži ulaganje, trud i posvećenost vezi. Ako toga nema, nema ni zdrave veze. Kilometri i udaljenost je još jedan problem u mnogim vezama. Ipak, ukoliko je ljubav jaka, ni kilometri vam ne mogu ništa.

 


 

NE POMIŠLJAJTE NA RASKID

Svako ko je nekada bio u ovakvoj vezi, sigurno se nekada zapitao kako prebroditi krizne trenutke u vezi na daljinu. Ti trenuci nastupaju kada ste na primer imali loš dan na poslu ili u školi, ili ste jednostavno ustali na levu nogu, i treba vam bliskost sa partnerom, a on je kilometrima daleko od vas. U takvim situacijama bitno je ne pomišljati odmah na raskid. Možete pozvati partnera preko mobilnog telefona, reći mu kako se osećate, zajedno se prisećati zajedničkih trenutaka. Komunikacija je jako bitna, ne treba potiskivati svoja osećanja već pričati o njima.

 

 

 

LJUBAV NA DALJINU JE MOGUĆA

Psiholozi smatraju da je veza u kojoj su partneri udaljeni moguća. Za početak reba napraviti razliku između nekoliko faza u vezi. Ukoliko se nalazite na početku emotivne veze, gde vlada početnička zaljubljenost, potrebna vam je konstanto prisustvo partnera, kako bi se veza održala. Za ovu fazu važi ona narodna izreka ,,Daleko od čiju, daleko od srca’’. Kada u vezi nastupi prava ljubav, ova izreka više ne važi.

 

 

 

POVERENJE I KOMUNIKACIJA

Ključne stvari bez kojih vaša veza neće uspeti su poverenje i komunikacija. Bez poverenja u partnera nijedna veza neće opstati. Pokušajte da kontrolišete vašu ljubomoru, jer ukoliko stalno kontrolišete partnera pitanjima gde je bio i šta je radio, možete ga samo udaljiti od sebe. Komunikacija je takođe jako bitna, ali ona treba da se odvija spontano. Nemojte unapred smišljati vreme kada ćete pričat sa partnerom, već onda kada imate potrebu za tim. Forsiranjem komunikacije može se desiti da nemate tema za razgovor, a onda može postati samo dosadna svakodnevna rutina.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja