Kako ne odustati od treninga i zdrave ishrane?

Kako ne odustati od treninga i zdrave ishrane?

Koliko puta ste sami sebi dali obećanje da baš od ovog ponedeljka menjate svoj život nabolje? Puni entuzijazma, nedeljom uveče uzeli  biste vašu svesku i u njoj zapisali svoje planove i ciljeve, u čije ostvarivanje krećete već narednog dana. Isplanirali ste da  ujutru ustanete rano, spremite sebi zdrav doručak, odete u šetnju, odradite trening, istuširate se i punom parom nastavite dalje u dan. Postavlja se pitanje: Kako ne odustati?

 


 

Međutim,  koliko vas je zapravo ispoštovalo svoju reč i napustilo toplinu svog  kreveta? Koliki broj vas je ustao u šest ujutru i otišao na trening, u šetnju, pročitao par stranica  knjige, napisao svoj dnevni plan, odgovorio na mejlove ili jednostavno  skuvao sebi čaj ili kafu, izašao na balkon i posmatrao izlazak sunca? Složićemo se da je broj osoba koji nije održao obećanje dato sebi veliki, ali da je još veći broj onih koji su svoju reč držali nepunih četiri dana i vratili se starim navikama.

 

 

 

Uvesti nove navike i zadržati ih u  svom životu sa sobom donosi mnoge nesigurnosti,  strahove, nelagodnosti sa kojima se moramo izboriti ili u suprotnom dolazi do stanja kada isključujemo alarme i vraćamo se nazad u krevet. Trening i zdrava ishrana predstavljaju  jedan od najčešćih ciljeva od kojih ljudi lako odustaju. Zato dolaze i ta učestala pitanja: Kako da posle trećeg dana ne prekinem sa treningom?; Kako da posle četvrtog dana ne uzmem tu čokoladu?; Kako da uspem?; Kako da ustanem i ne odustanem?

 

 

 

Kako biste održali svoju reč, bili dosledni sebi, ispunili svoje ciljeve i konačno otišli na taj trening, predstavljamo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u ovoj borbi.

 

 

 

SETITE SE ZBOG ČEGA STE KRENULI

Trenutak kada dođete do stanja da želite odustati od nečega, u ovom primeru treninga, setite se zašto ste uopšte započeli. Da li je to bio trenutak kada ste se pogledali u ogledalu ili niste ušli u farmerke, možda kada ste shvatili da se leto bliži ili onda kada ste poželeli da se osećate bolje? Koji god da je vaš razlog, više niste želeli da se nalazite tamo gde ste bili i jednostavno ste krenuli. Morate naći koji je vaš okidač, jer upravo on predstavlja razlog zbog kojeg ste krenuli i na njega treba da pomislite svako jutro kada ustanete i svako veče kada legnete, da vas  podseti zašto ovo radite.

 

 

 

POSTAVITE JASNE CILJEVE

Definišite šta želite da ostvarite. Ukoliko ste odlučili da smršate, postavite sebi jasan cilj, koliko kilograma želite da skinete ili obrnuto, ukoliko želite da se ugojite, koliko kilograma želite da dodate. Ako  krenete putem koji ne znate gde vodi, ubrzo ćete stati. Koračaćete putem koji neće biti lak, a usput nećete  ni znati gde idete, jer nemate jasan  cilj. Umorni od tolikog hodanja i bez ikakve nagrade koja ne zna  gde da vas čeka, posle izvesnog vremena izgubićete volju i odustaćete. Zato jasno odredite  cilj do kojeg želite da dođete, jer koliko god da koračate i koliko god bili umorni, vaša nagrada vas tamo čeka.

 

 

 

NAPRAVITE PROGRAM

Kao što se ni kuća ne gradi pre tačno napravljenih  nacrta, tako se i ne započinje sa treningom i ishranom bez određenog plana i programa. Kada odete na trening i nemate definisan program vežbi koje treba da uradite, broj serija ili grupaciju mišića,  dolazite do toga da sve radite nepromišljeno i brzopleto, što smanjuje sam volumen treninga i time utičete na rast i razvoj vaših mišića.

 

 

Isto je tako i za ishranu, ukoliko prethodno niste već pripremili šta jedete u tom danu, često može da  vam se desi  da  u određeno vreme kada uzimate obrok  neki od potrebnih proizvoda nemate. Događa se i da  nemate dovoljno vremena za spremanje obroka ili ne znate šta da skuvate. U  takvim situacijama možete da uhvatite sebe kako uzimate kiflu ili neku brzu hranu, jer vam je to bilo najjednostavnije i najbrže.

 

 

 

DAJE SEBI VREMENA

Potreba za odustajanjem nastaje i kada ne vidite željene rezultate ili ste ih videli samo na početku vaše fitness priče. Kada se jednostavno ništa ne događa, iz nedelje u nedelju trudite se da skinete kilograme, ali oni ne sarađuju. Ovde pre svega morate da shvatite da ne možete očekivati  da ćete za  deset dana provedenih u teretani i čiste ishrane skloniti kilograme koje ste nagomilavali prethodne tri godine.

 

 

Kao što se niste ugojili preko noći, tako nećete moći ni da smršate, ali zato ako iskoriste ovaj dan i svaki sledeći koji dolazi, vaše promene će doći same. Svako telo ima svoju figuru, nijedan organizam nije isti i ne može biti, svakom će trebati drugačije vreme za postizanje rezultata. Zato ne odustajte ako odmah ne vidite ravan stomak, već nastavite, budite istrajni i uživajte u vašem procesu preobražaja.

 

 

 

NAGRADITE SEBE

Sav trud i vreme koje ulažete u sebe nećete dovoljno ceniti ukoliko ne pohvalite sami sebe. Svakom dođu dani kada se ne osećaju sjajno, nisu raspoloženi, ne vide svoja dostignuća,  svoje radove i to ih tišti. Žele da odustanu jer ne shvataju koliko su postigli, koliki put su prešli trudeći se da bi bili tamo gde sada jesu. Pisanje dnevnika i po koje lepe reči  u ovom slučaju igraju jednu od bitnih uloga.

 

 

Uzmite jednu svesku i zapišite gde se sada nalazite u vašoj fitness priči, kako se osećate, kako izgledate, koliko puta ste uspeli da odradite  neku vežbu, pišite svakog dana vaše rezultate, koliko ste digli na čučnju ili koliko ste kilometara istrčali.

 

 

 

Svaki vaš novi rekord koji napravite zapišite, pohvalite sami sebe svakoga dana kada završite trening i pogledate se u ogledalo , svakodnevno častite sebe jer odlazite na trening i na taj način  radite nešto po pitanju svog  zdravlja i izgleda. Pa ukoliko dođu teški dani, moći ćete  da uzmete vaš dnevnik, sednete i pročitate koliko ste zapravo napredovali. Takođe, podsetićete se svake lepe reči koju ste zapisali  i svake nagrade koju ste sami sebi pružili.

 

 

 

TEKST: OLJA STOJILKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži i individualne treninge i izrađuje planove ishrane.