Kako je nastao Dan žena?

Kako je nastao Dan žena?

Međunarodni dan žena, ili u narodu poznatiji osmi mart , je svetski događaj koji slavi  sva ženska dostignuća, od političkih do društvenih, ali istovremeno i rodnu ravnopravnost.

 


 

ISTORIJA NAJVEĆEG ŽENSKOG PRAZNIKA

Obeležavanje ovog praznika počelo je 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolju platu. Godinu dana posle toga, obeležen je prvi Nacionalni dan žena u SAD 28. februara, i on se odnosio na deklaraciju Socijalističke partije Amerike. Klara Cetkin šefica ženske kancelarije Socijaldemokratske stranke Nemačke 2010. godine predstavlja javnosti ideju o Međunarodnom danu žena. Predložila je da bi svaka zemlja trebalo da predstavlja žene jedan dan svake godine kako bi bilo ubrzano ispunjenje njihovih zahteva. Konferencija je sastavljena više od 100 žena iz 17 zemalja koje su se usaglasile sa njom, i tako je nastao ovaj praznik.

 

 

 

 

 

 

Prvi put je obeležen 19. marta 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Dve godine kasnije odlučeno je da datum obeležavanja bude osmi mart. Ujedinjene nacije su datum priznale tek 1975. godine, dok je Barak Obama 2011. godine izjavio da bi mart  trebalo da bude Ženski istorijski mesec . Danas se živi u dobu gde je položaj žena bolji nego ikada. U mnogim zemaljima se  više ne obeležava samo osmi mart, već ceo mesec. Ceo mesec posvećen je ženama. Slave se žene koje su promenile istoriju, žene koje su doprinele da se živi bolje. U današnje vreme, svetske kompanije zapošljavaju sve više žena i menjaju se zakoni, žene imaju pravo na glas, pravo da budu šta god žele i da rade šta god žele. U toku meseca marta fokus je na psihičkom i fizičkom zdravlju žena, pa tako određene kompanije odlučuju da obezbede besplatne zdravstvene preglede, konsultacije i intervencije.

 

 

 

 

 

 

KAKO SE  OBELEŽAVA ŠIROM SVETA?

Boje Međunarodnog dana žena su ljubičasta, zelena i bela. Ljubičasta označava pravdu i dostojanstvo. Zelena simbolizuje nadu. Bela predstavlja čistotu. Ove boje nastale su u Ženskoj socijalnoj i političkoj uniji u Velikoj Britaniji. Međunarodni dan žena je nacionalni praznik u mnogim zemljama, uključujući  Rusiju, gde se prodaja cveća udvostručuje tokom tri ili četiri dana oko 8. marta. U Kini,  žene dobijaju pola slobodnog dana na poslu, po preporuci Državnog saveta, iako to mnogi poslodavci ne dozvoljavaju  radnicama.

 

 

 

 

U Italiji, Međunarodni dan žena, ili Festa della Donna, slavi se poklanjanjem pupoljaka mimoze. Poreklo ove tradicije nije najjasnije, ali smatra se da je započela u Rimu posle Drugog svetskog rata. U Americi, mesec mart je Mesec istorije žena. Predsednički proglas koji se izdaje svake godine slavi dostignuća američkih žena. Ove godine će to izgledati malo drugačije zbog pandemije korona virusa i očekuje se da će širom sveta biti održano više virtuelnih događaja.

 

 

 

 

 

SIMBOL BORBE ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Rodna ravnopravnost neće biti postignuta skoro čitav vek, prema tvrdnji iz kampanje Međunarodnog dana žena, što se prevashodno odnosi na Svetski ekonomski forum. Skoriji podaci iz  agencije UN Žene pokazuju da bi pandemija korona virusa mogla da izbriše 25 godina rada na povećanju rodne ravnopravnosti. Zbog pandemije, žene obavljaju značajno veći broj kućnih poslova, što može da utiče na to da imaju manje vremena za posao i obrazovanje. Uprkos zabrinutosti zbog korona virusa, protestne šetnje održane su širom sveta za Dan žena 2020. godine. Iako je većina protesta bila mirna, u kirgistanskom glavnom gradu Biškeku, policija je privela desetine aktivistkinja borbe za prava žena nakon što su maskirani muškarci navodno napali šetače. Aktivistkinje kažu da su se ženska prava pogoršala u zemlji.

 

 

 

 

Širom Pakistana, protestne šetnje održale su se u nekoliko gradova uprkos nasilnim pretnjama i peticijama. A u Meksiku je na ulice izašlo oko 80.000 osoba iz protesta zbog povećanog nasilja nad ženama, ali je na kraju povređeno više od njih 60. Iako je protest započeo mirno, policija kaže da su neke grupe bacale Molotovljeve koktele, a policajci su odgovorili ispaljivanjem suzavaca. U poslednjih nekoliko godina, međutim, videli smo da je došlo do napretka i ženski pokret je dostigao neprikosnovene razmere. Ove godine je Kamala Haris bila inaugurisana kao prva žena, prva crnkinja i prva Amerikanka azijskog porekla kao američka potpredsednica.

 

 

 

Uobičajeno je da se osmog marta suprugama, majkama, sestrama i drugaricama priređuju iznenađenja,  kupuju pokloni ili mirisno cveće iz znaka zahvalnosti, ljubavi i poštovanja, što predstavlja još jednu draž Dana svih žena.

 

 

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student prve godine Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu, te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.