Kako je izgledao stil Odri Hepbrn

Kako je izgledao stil Odri Hepbrn

Prefinjena moda Zlatnog doba Holivuda i danas inspiriše mnoge svetske kreatore, međutim Odri Hepbrn je ličnost koja je definitvno ostavila neizbrisiv trag u svetu mode toga doba.


STILL ODRI HEPBRN

Bezvremenske siluete, klasični printovi i minimalni modni dodaci, oslikavali su stil Odri Hepbrn. Njen stil je vanvremenski. Dovoljno je bilo da na sebe navuče bluzu sa blagim izrezom, kratke pantalone koje su šire u struku, sa vezanom finom maramom oko vrata, obuje udobne baletanke, i već izgleda moderno. Odri je bila poznata po haljinama koju su širile od stuka do članka na nozi, kao i prugastim majicama u mornarskom duhu koje je često nosila. Pristojnost, jednostavnost i elegancija samo su neki od sinonima koji se mogu koristiti umesto njenog imena. 

SARADNJA SA ŽIVANŠIJEM

Mnogi kreatori toga doba imali su svoje muze, za Živanšija je upravo to bila Odri. Njih dvoje su udruženim snagama stvarali smagiju u modnom svetu, počevši od divne letnje haljine ispunjenom citrusnim detaljima koju je Odri nosila u filmu Funny Face, pa sve do crvene haljine sa izraženim bokovima, uslikanu na stepeništu Luvra, za potrebe istog filma. Nemoguće je izostaviti  belu haljinu nalik venčanici, sa crnom čipkom, koju je Odri ponela u filmu Sabrina, koja je osvojila srca kritičara i nadahnula mnoge svetske kreatore.

MALA CRNA HALJINA

Kada se 1961.godine Odri pojavila u filmu Breakfast at Tiffany’s, već je u prvim minutima uspela da ostavi gledaoce bez teksta, pojavivši se i u crnoj satenskoj večernjoj haljini. Haljina je bila do poda, bez rukava, blago skupljena u struku sa prorezom koji vodi do butine na jednoj nozi. Odri je uz haljinu nosila fine crne satenske rukavice i neprikosnovenu višedelnu bisernu ogrlicu. Živanši je taj izgled upotpuno crnim naočarama za sunce, i učinio njen izgled ravnim visokoj modi. Ovaj modni momenat predstavlja svedočanstvo o najpoznatijoj haljini u istoriji modne industrije koja danas nosi naziv mala crna haljina.

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.