Kako izabrati mentora?

Kako izabrati mentora?

Mentorski rad se u današnje vreme sprovodi na mnogim poljima – u školama, prilikom izrade diplomskog ili doktorata, na poslu, pa i u životu. Veoma je bitno koga ćemo odabrati za mentora jer će ta osoba imati uticaja i u oblikovanju nas samih. Takođe je bitno imati na umu da savršen mentor gotovo da ne postoji, već tražimo mentora koji će nam u najvećoj meri odgovarati.

 


Ima par kriterijuma koji su prilično univerzalni za odabir mentora na svakom polju.

 

 

Pre svega je bitno da odaberemo mentora sa kojim delimo slične vrednosti. Pošto se za mentora bira osoba koju poznajemo, ne bi trebalo da bude teško da saznamo koje vrednosti zastupa. Ukoliko se radi o stručnjaku koji objavljuje radove ili javno istupa, još je lakše saznati koje vrednosti su mu prioritetne. Veoma teško ćemo se povezati sa nekim ko zastupa vrednosti koje su znatno drugačije od naših.

 

 

Sledeći korak je izgradnja poverenja. Veoma je bitno da izgradimo međusobno poverenje i da možemo sa njim da podelimo svoje ideje, kao i probleme. Tu dolazimo do sledeće bitne stavke. Mi smo spremni da delimo ideje, ali da bi mentorski rad imao poentu, mentor mora umeti aktivno da sluša. Sud o tome da li neko poseduje ovu veštinu možda i nije tako lako doneti i to iziskuje malo više kontakata sa potencijalnim mentorom. Međutim, ovo je upravo jedna od najbitnijih osobina dobrog mentora. Ukoliko ustanovimo da naš potencijalni mentor poseduje i ovu osobinu, dolazimo do davanja povratnih informacija.

 

 

Veoma je bitno da za mentora izaberemo osobu koja se neće ustručavati da nam da iskrene i utemeljene povratne informacije. Važno je da izaberemo mentora koji to radi na način koji je za nas stimulativan. Ono što jednoj osobi smanjuje samopouzdanje, za nekoga drugog može biti upravo stimulativno.

 

 

Pored univerzalnih kriterijuma za odabir mentora, postoje i posebni kriterijumi u zavisnosti od oblasti za koju biramo mentora. Na primer – osoba koja nam je u poslu mentor, bilo bi dobro da ima dobre konekcije u poslovnom svetu, kao i da je dobro upoznata sa trenutnom situacijom i da želi da deli sa nama svoje iskustvo.

 

 

Pored svih navedenih kriterijuma, poželjno je da nam mentor bude neko na koga se ugledamo.

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.