Kako identifikovati narcisa?

Kako identifikovati narcisa?

 Budući da se narcisi duboko u sebi osećaju besprekornim, neizbežno je da će, kada su u sukobu sa svetom, sukob uvek doživljavati kao grešku sveta. – Skot Pek

 


 

KO JE NARCIS ZAPRAVO?

Narcisa predstavlja neko ko često ispoljava karakteristike preterano egoistične osobe, koja nije u stanju da prepozna svoje ograničenosti, manjkavosti i nesavršenosti. Pored grandiozne zablude koju poseduju o njihovoj ličnosti, psiholozi ipak kažu da su oni srećniji od ostalih ljudi. Studija sprovedena u Belfastu je pokazala da ovakvi ljudi možda umeju da razbesne druge, ali su manje depresivni ili pod stresom.

 

 

 

NARCISTIČKI POREMEĆAJ LIČNSOTI

Psiholog Kostas Papageorgiu kaže da negativne reakcije na narcisoidnost mogu da previde pozitivne strane narcisa. Možda gaze preko drugih i ostavljaju trag emotivnog oštećenja svuda oko sebe – ali izgleda da su narcisi zaštićeni od toga da imaju loša osećanja prema sebi. Oni su manje pod stresom i na život gledaju sa manje stresa – tu su njihovo samopouzdanje i osećaj da su važni naizgled „zaštitničke osobine. Ekstremni narcizam može preći u mentalnu bolest koja se zove narcistički poremećaj ličnosti, gde je osoba vođena potrebom za odobravanjem, a ne razume, niti brine o osećanjima drugih.

 

 

 

SLEPI ZA TUĐE EMOCIJE

Narcisa pokreću pohvale, često je tu nespremnost da preuzme odgovornost za svoje greške, jednosmerno slušanje – oni ne vole kada se tokom komunikacije pažnja prebaci na drugu osobu, tako da se može reći da vode monolog pred publikom, a ne učestvuju u dijalogu. Narcisi su jako osetljivi na odbacivanje njihove ideje, ili još gore, ignorisanja njihove molbe, tada će učiniti sve da odvrati od takve odluke sagovornika i uvrediće se. Upravo ova osetljivost na kritiku rezultira prebacivanjem krivice na drugog, takođe u stalnoj su potrazi, ili ih barem konstantno okupira potreba za savršenstvom. Očekuju da oni budu savršeni, očekuju da drugi budu savršeni i da se sve odvija baš onako kako su oni zamislili, iz čega proizilazi potreba za kontrolom. Oni su u osnovi slepi za tuđe emocije, odlikuje ih manjak empatije. Kada ih jedan odnos više ne zadovoljava, često ga prekidaju i započinju novi što pre je moguće.

 

 

 

ŠTA IZAZIVA PONAŠANJE NARCISA?

 U osnovi njihovog funkcionisanja nalazi se strah. Oni su u konstantnom strahu od odbacivanja, ismevanja ili se plaše grešaka. Zbog toga je narcisoidnoj osobi teško da veruje drugima. Posebno je ovaj strah izražen u intimnijim odnosima, gde imaju tendenciju povlačenja, kao što smo već i pomenuli. Baza tog povlačenja jeste strah od primećivanja njihove nasavršenosti.

 

 

TEKST: ANA MILUTINOVIĆ

Ana Milutinović je student treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena strast su muzika i fotografija. Voli da provodi dosta vremena sa dragim ljudima i sa svojim psima.1 thought on “Kako identifikovati narcisa?”