Kako fizička aktivnost utiče na naš organizam?

Kako fizička aktivnost utiče na naš organizam?

Fizička aktivnost predstvalja  nezaobilazni deo našeg života. Još odavnina Stari Grci su potencirali fizičku aktivnost i bavili se njome. Zahvaljujući njihovoj ljubavi i strasti u igrama, nastale su prve Olimpijske igre, koje  se održavaju i danas.


 

Pored neprocenjivog osećaja pobede u tim igrama, bavljenje sportom ili bilo koji vid fizičke aktivnosti ima razne benefite za naš organizam.

 

 

U fizičku aktivnost uključujemo sve vrste sportova, kao što su odbojka, fudbal, ragbi, tenis, boks, takođe uključujemo i odlazak u teretanu, aerobik, jogu, trčanje ili šetnju. Bilo koji vid fizičke aktivnosti da izaberemo, nećemo pogrešiti.

 

 Zahvalnost za fizičku aktivnost naše telo će projektovati kroz razne pogodnosti, kako fizičke tako i mentalne.

 

Imaćete više energije

Sigurno ste primetili da zahvaljujući vežbanju vaša energija vremenom raste. Ali, kako to treningom povećavamo našu energiju? Razlog tome je što se treningom, kiseonik i hranljive materije isporučuju u vašim tkivima i na taj način, pomažu vašem kardiovaskularnom sistemu da bude efikasniji. Kada unapredimo i ojačamo naše srce i pluća, imaćemo više snage i energije, kako za trening tako i za svakodnevne aktivnosti koje nas čekaju.

 

Kontrolisaćete vaše kilograme

Ukoliko želite da smršate pored pravilne ishrane, fizička aktivnost je ključna stavar za skidanje kilograma. Svakodnevnim bavljenjem nekog vida fizičke aktivnosti, trošićete određeni broj kalorija i održavaće vas u formi. U zavisnosti od odabrane fizičke aktivnosti, trošićete određen broj kalorija. Što znači da ukoliko izaberemo plivanje i šetnju, moramo imati u vidu da ćemo mnogo više potrošiti dok plivamo nego dok šetamo. Međutim, nije nikakva greška izabrati bilo koju fizičku aktivnost, jer je uvek bolje raditi nešto i trošiti kalorije, nego sedeti uz televizor i dodavati ih.

 

Osnažićete vaše mišiće i kosti 

Tokom godina naši mišići i kosti slabe i ne mogu da funkcionišu i rade u punom sjaju. Sami pokreti se usporavaju, a mišići pri pokretanju počinju da bole.  Što je razlog više da na vreme krenemo da ih jačamo i time usporićemo njihovo starenje i slabljenje, kao i razne reumatske bolesti. Fizičkom aktivnosću ih aktiviramo i osnažujemo, pa samim tim smanjujemo rizik od povreda, preloma i padova.

 


Poboljšaćete raspoloženje

Trening ima jedan od najjačih uticaja na raspoloženje, sigurno ste to i sami primetili. Bez obzira na jačinu treninga koji imate, on će uticati na vaše stanje, umanjiće  osećaj depresije i aksioznosti tako što utiče na deo mozga koji kontroliše stres i anksioznost. Dolazi do oslobađanja endorfina, supstance odgovorene za naše raspoloženje. Endorfin smanjuje osećaj bola i umiruje. U ovom slučaju od inteziteta  treninga zavisi sama količina lučenja endrofina. Što je jači trening, više se luči.

 

Smanjićete rizik od bolesti

U današnje vreme podložni smo raznim bolestima. Hrana koju nam plasiraju razni mediji može biti i te kako štetna za naš organizam, dolazi do povećanja holesterola, povećanja krvnog pritisaka, dolazi do nataloženja  Velikoj procenta masti u našem organizmu, povećanja šećera u krvi…Fizička aktivnost nam  pomaže da regulišemo ovakve probleme, naravno uz regulisanu  ishranu. Trening će sprečiti nagomilavanje štetnih materija u našem organizmu i sprečiće nastanak srčanog i moždanog udara, nastanak drugog tipa dijabetesa, kao i  razne tipove raka.

 

Pomoći će vam u zdravlju vašeg mozga, pamćenju i učenju

Treningom nećemo pozitivno uticati samo na naš izgled tela i dobar osećaj, već ćemo se preporoditi i na školskom i poslovnom polju. Trening stimuluše hormone zadužene za rast moždanih ćelija. Takođe se pokazalo da utiče i na   povećanje hipokampusa, koji je zadužen za pamćenje i učenje. Istraživanja koja su sprovedena pokazala su da trening doprinosi poboljšanju stanja osobama sa Alchajmerovom bolešću, kao i da sprečava razne hronične bolesti.

 

Popravićete san

Razna istraživanja su pokazala da ljudi koji se bave nekim fizičkim aktivnostima imaju kvalitetniji san, za razliku od onih koji nisu aktivni. San je izuetno važan za normalan rad i funkciju našeg organizma. Bilo koji vid fizičke aktivnosti pomoći će da nam san bude duži, da lakše zaspimo, kao i da se ne budimo  tokom noći. San regeneriše naše telo i priprema ga za novi dan pun izazova. Zato je izuzetno važno da učinimo sve kako bi naše telo imalo kvalitetan san.

 

 

Povećaćete šansu za duži život

Kao što smo mogli videti u prethodnih sedam navedenih  pogodnosti koje nam fizička aktivnost omogućava, možemo zaključiiti da dobrim delom utiče i naš životni vek. Smanjivanjem rizika od nastanka raznih bolesti, kao i srčanog i moždanog udara, smanjujemo rizik od oboljenja i prerane smrti. Prema tome, izdvojite makar 30 minuta makar za šetnju.

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži i individualne treninge i izrađuje planove ishrane.