Kako da otklonite fleku od crnog vina?

Kako da otklonite fleku od crnog vina?

Budimo iskreni, mnogi od nas vole da se u posebnim prilikama opuste uz čašu ili dve dobrog crnog vina. Nekada ta posebna prilika bude i ne tako posebnog ponedeljka kada se vratimo kući posle napornog radnog dana. Sve je za ljude, zar ne? Međutim, bez obzira na povod u kojem se odlučujete za ovo slatko piće, ono od čega uvek strepimo su ozloglašene fleke od vina. Dobra stvar je da su mitovi o tome da ih je nemoguće ukloniti potpuno razbijeni. Predložićemo vam nekoliko opcija kako da spasite svoju omiljenu bluzu ili haljinu.


SAVETI ZA UKLANJANJE VINA

Prva i najvažnija stvar u ovoj nemiloj situaciji jeste brzo reagovati! Fleke od vina ne praštaju. Odmah nakon što ste prolili vino po tkanini, preko zahvaćenog mesta stavite ubrus ili salvetu. Nikako ne trljajte, to bi fleku dodatno proširilo. Već lagano tapkajte da pokupite višak tečnosti. Kada ste to učinili, sledeći korak je ključan. Ako su vam pri ruci so, gazirana voda, soda bikarbona, sirće ili hidrogen, čestitamo, vaš odevni komad ima šansu da preživi.

 

 

Vino je gusto koncentrovano piće, cilj je što pre i efikasnije razrediti njegove molekule, a bilo koja od navedenih supstanci će vam u tome pomoći. Sirće i gazirana voda u kombinaciji pokazali su se kao najbolji saveznici u borbi protiv fleka od vina. Promešajte ih i natapkajte kritično mesto sunđerom, za deset do 15 minuta videćete obećanu magiju. So ili soda bikarbona uz proključalu vodu nude isti efekat. Triprocentni hidrogen je predlog ukoliko vam sirće nije dostupno.

 

 

ŠTA NE SKIDA FLEKU?

Možda ste negde imali priliku da čujete da je dobro rešenje za skidanje fleka od crnog vina njemu srodno belo vino. Ne nasedajte! U ovom slučaju stara narodna izreka klin se klinom izbija nije se pokazala efikasnom. Belo vino samo će zgusnuti fleku, povećati je i učiniti težom za otklanjanje. Bolja alternativa u ove svrhe bila bi iskoristiti drugo, jače alkoholno piće kao što je votka, ona bi dala znatno bolje rezultate.

 

 

BEZ USTRUČAVANJA

Uz ove savete možete opuštenije da se prepustite užitku i ne brinete o posledicama mogućih incidenata. Nadamo se da su vam bile korisne sugestije. Živeli!

 

 

 

TEKST:JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.