Kako da održavamo naše telo zdravim?

Kako da održavamo naše telo zdravim?

Ljudi su psihosomatska bića, i kao takvima, da bi naš celokupan organizam funkcionisao, potrebna je
jednaka podrška i telu i duhu.


 

HRANA ZA TELO

Iako vaša ishrana može zavisiti od ličnog opredeljenja i potreba, osnovni principi pravilne ishrane bi trebali da važe za sve. Prva i najvažnija stavka su obroci, tačnije uobročena ishrana. Dnevni ritam bi trebalo da sadrži više (5 do 6) manjih obroka: doručak, užina, ručak, užina, večera, a po potrebi i šesti, lagani obrok pred spavanje.

Ono što je bitno je da doručak mora biti u prvih sat vremena po buđenju, a večera između 20h-21h. Ostale obroke je poželjno raspodeliti na tri do četiri sata. Na ovaj način, ubrzavamo metabolizam i našem telu šaljemo jasnu poruku da nema potrebe za skladištenjem masti za crne dane, već da će naredni obrok dobiti na vreme.

 

BRIGA O SEBI PODRAZUMEVA VREME

Ukoliko se i kod vas javlja otpor i odbrambeni mehanizam u vidu nedostatka vremena, užurbanosti i obaveza, dozvolite da pojasnimo. Ako govorimo o ishrani, ključ je u planiranju obroka unapred. Da li će to biti nedeljno planiranje, ispisana tabela sa svim obrocima ili unapred spremljena hrana, izbor je na vama.

Ukoliko imate poteškoća u izboru namirnica, uvek se možete obratiti nutricionisti, ili pak otići u obližnji Dom zdravlja i potražiti centar za dijetetiku.

 

MALI KORACI

Rekreacija, hobi, druženje, miran san, hidratacija, edukacija… Ima li, zaista, potrebe govoriti o svakom aspektu ponaosob? Fizička aktivnost može biti trening, trčanje ali i šetnja. Svakodnevni, mali koraci, učiniće veliku razliku za vaše telo i duh. Tokom života zadajemo sebi razne zadatke i ciljeve, ali koliko često zastanemo i pohvalimo sebe za sve do sada štiklirano sa spiska?

 

NIJE MI PRIORITET – POLA ZDRAVLJA

Buđenje svesti o zdravlju se mahom javlja u trenucima strepnje, brige i straha od budućnosti. U tim momentima, neretko budemo zatrpani floskulama o zdravim mislima i zdravom telu, što sa sobom vuče i osećaj krivice za prethodne izbore. Mentalni sklop se kreira i menja od trenutka nastanka.

Nažalost, podložan je uticajima sa svih strana i nemoguće je nasilno izmeniti šablon misli i ponašanja. Ono što možemo je da, za početak, svesno promenimo okruženje i odredimo prioritete. Time ćemo koliko-toliko uticati na selekciju informacija: biramo šta ćemo danas pročitati, koju pesmu odslušati, sa kim ćemo kafu popiti,…

Pod bilo kakvim okolnostima, uvek činite sve što možete, ništa manje i ništa više. – Don Miguel Ruis

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.