Kako da izbegnemo vaginalne infekcije?

Kako da izbegnemo vaginalne infekcije?

Intimna regija ženskog tela je izuzetno osetljiva. Svaka žena se u životu više puta suočava sa nekom od vaginalnih infekcija. Uzročnici ovog problema mogu biti brojni, a posledice su uvek iritirajuće i neprijatne. Srećom, infekcije se u većini slučajeva mogu izbeći prostom korekcijom određenih navika.


 

NAJČEŠĆI UZROCI NASTANKA INFEKCIJE

 

Priznaćete, često kada žurite, pogotovo leti, za kratko tuširanje iskoristite prvu kupku koja vam padne pod ruku ne razmišljajući o tome da li će narušiti pH vrednost vašeg intimnog predela. To je jedna od najčešćih grešaka koje napravimo i onda patimo od neželjenih reakcija u vidu svraba ili iritacija. Koristite posebnu intimnu kupku u te svrhe koja će odgovarati pH vrednosti vaše kože.

 

 

Druga stvar koja nam gotovo nikada ne pada na pamet jeste kako prašak, deterdžent ili omekšivač, koji koristimo za pranje donjeg veša, utiču na našu kožu. Neki od njih su previše agresivni i izazivaju ekceme, crvenilo i peckanje, koji se, takođe, mogu pojaviti ukoliko nosite rublje od sintetike. Birajte blaža i prirodnija sredstva za pranje veša, a od materijala je pamuk uvek najbolje rešenje.

 

LEKOVI KAO DEO PROBLEMA

 

Ponekad je lek za jednu stvar ono što napravi problem na drugoj strani. Duža upotreba antibiotika, suplemenata za jačanje imuniteta, kao i kortikosteroida iz bilo kog razloga, često izaziva vaginalne infekcije. Na to, nažalost, ne možemo da utičemo, ali zato se treba obavezno pridržavati saveta da uz antibiotike koristimo i probiotike i adekvatno održavamo intimnu higijenu kako bi smo izbegli moguće posledice.

 

KONTRACEPCIJA

 

Još jedna stvar oko koje treba voditi računa jesu kontraceptivna sredstva. Posvetite pažnju i vreme izboru onoga što najviše odgovara vašoj koži i vašem organizmu, ukoliko koristite kontraceptivne pilule. Zdravlje i bezbednost neka vam uvek budu prioriteti!

 

 

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.1 thought on “Kako da izbegnemo vaginalne infekcije?”