Kako da bustujete svoju plodnost?

Kako da bustujete svoju plodnost?

Plodnost. Pitanje plodnosti u današnje vreme podrazumeva temu na koju se retko govori među mlađom populacijom. Kako se radi o nečemu što se tiče svih onih koji bi želeli da se ostvare kao roditelji, važno je napomenuti kako i na koji način mi danas možemo unaprediti svoje reproduktivno zdravlje i svest o njoj. 


 

ISHRANA JE JAKO VAŽNA

Uticaji izbalansirane i kvalitetne ishrane su među ključnim faktorima za povećanje plodnosti kod žena. Kod muškaraca, pored navedenih, takođe su značajne i druge vrste preventivnih mera u okviru očuvanja sopstvenog zdravlja. Statistički podaci navode da je čak 69 odsto povećanja plodnosti utemeljeno upravo na promeni ishrane i načina života. Takođe, konzumacija obimnijeg doručka kod žena, u slučajevima kod kojih su dijagnostifikovani policistični jajnici, pojačava efekte hormona zaduženih za reproduktivnu plodnost. Upravo policistični jajnici su jedan od vodećih uzroka neplodnosti.

 

 

 

ŠTA JE DOBRO, A ŠTA NE?

Visok nivo insulina i testosterona onemogućavaju regularnu plodnost kod žena, pa se preporučuje konzumacija antioksidanasa. Takođe, izbegavanje ugljenih hidrata, poput bele testenine, belog brašna, belog hleba i slično. Zatim, treba izbegavati trans masti, a to su margarin, rafinisana ulja, pržena hrana, peciva. Kod muškaraca i žena se podjednako dobro pokazao unos cinka i folata.

 

 

Mladi muškarci koji su konzumirali orahe (samo 75 grama) imaju značajno bolji kvalitet sperme od onih koji to nisu činili. Oni koji unose dosta voća, orašastih plodova, povrća, tačnije vlakana i vitamina, nalaze na povoljnijem tlu za produžetak svog porodičnog stabla. Životinjski proteini kao što su jaja, riba i meso i osnove izvučene iz njih su manje preporučljivi od biljnih proteina.

 

 

 

U ZDRAVOM TELU, ZDRAV DUH

Pored ishrane, važno je istaći da je neophodna i redovna i kontinuirana fizička aktivnost, kao i unos vitamina B6 i E. Dodaci ishrani umnogome su bili od pomoći za povećanje plodnosti. Tu spadaju vitamini u kapsulama, peruanska maka, matični mleč i mnogi drugi. Konzumacija alkohola, kofeina, duvana, određenih lekova ili marihuane takođe pojačava neplodnost. Prema tome, ukoliko vaš partner koristi nešto od navedenog, a planirate da se ostvarite kao roditelji, skrenite mu pažnju na uticaj ovih supstanci na plodnost, a i na kompletno zdravlje.

 

 

Polno prenosive bolesti i stres su još neki neprijateljski faktori za plodnost muškaraca. Zanimljivo je i to da, sa druge strane, muškarci vegani imaju manji broj spermatozoida od onih koji konzumiraju meso. Međutim, lekari navode da je alternativno rešenje unos proteina druge vrste koji mogu nadomestiti one iz mesa.

 

 

Navike su one koje nam kroje svakodnevicu, a svakodnevice smo mi sami. Zato, ukoliko se bavite svojim fizičkim i psihičkim zdravljem pored svega što nas okružuje i preti stresom, nećete imati razloga da se brinete ni za sebe, a ni za svoju buduću decu. Mirno, zdravo i vedro!

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.