Kakav puder kojoj koži odgovara?

Kakav puder kojoj koži odgovara?

Puder je preparat koji je nekada imao funkcioniju kamuflaže, da prekrije nedostatke na licu i koristio se u izuzetno malim količima. Shodno tome, jedna bočica mogla je da potraje jako dugo. Međutim, kako su se vremena promenila, a šminka postala deo svakodnevice, uloga pudera se povećala.


NOVO VREME PUDERA

 

Sa sve većom upotrebom ovog kozmetičkog proizvoda, standard u vidu kvaliteta i očekivanja potrošača podigao se na novi nivo. Danas se od proizvođača pudera očekuje da naprave proizvod koji će imati laganu formulu, koja će dozvoljavati koži da diše, a da pritom ne zatvara pore. Traži se da ima dobru pokrivnu moć, ali i efekat svežine nakon celog dana. Međutim, situacija postaje kompleksnija kada je neophodno sve ove kriterijume prilagoditi puderima svih tipova kože.

 

TIPOVI KOŽE

 

Postoje različiti tipovi kože, međutim, oni ne zavise samo od osobe do osobe, već se i koža pojedinca može menjati tokom godine. U zavisnosti od godišnjeg doba, vremenskih uslova… Sve ovo treba imati na umu prilikom odabira adekvatnog pudera.

 

MASNA KOŽA

 

Masna koža – Kada govorimo o ovom tipu kože, važno je naglasiti da ovde dolazi do pojačanog lučenja sebuma, koji izaziva mašćenje kože, pogotovo u T zoni (čelo, nos, brada). Kako biste izbegli dodatni efekat masnoće, važno je birati pudere bez ulja ili sa malim procentom ulja. Bar danas takvih preparata ima na pregršt. Ukoliko vam je koža izuzetno masna, uvek je dobro rešenje koristiti puder u prahu preko tečnog pudera kako biste dobili jači mat-efekat.

 

SUVA KOŽA

 

Suva koža – Za ljude sa ovim tipom kože preporučuje se korišćenje tečnog pudera na bazi ulja koji će pružiti osećaj hidratacije. Puderi u prahu ili kameni puderi nisu najbolji odabir. Učiniće da suvu kožu dodatno isuši, zbog čega će našminkano lice izgledati loše i neprirodno.

 

NORMALNA KOŽA

 

Normalna koža – Iako je ovaj tip kože najidealniji, isto tako je i najređi. Kako je reč o izbalansiranoj koži (nije ni previše suva, ni previše masna), mogu se koristiti gotovo sve vrste pudera. Ovde je najvažnije da se odabere prava nijansa, ali i efekat koji puderom želite da postignete.

 

ZRELA KOŽA

 

Zrela koža – U određenom stadijumu života na vašoj koži ćete uočiti promene u vidu bora, opuštenog lica i gubitka elastine kože. Mnogi prave grešku koriseći mat-pudere, misleći da će nedostatke na taj način prekriti. U stvari, tako ih samo naglašavaju. Za ovaj tip kože najbolji su puderi slabe pokrivne moći sa blistavim finišom ili tonirana krema.

 

OSETLJIVA KOŽA

 

Osetljiva koža – Ljudi sa ovim tipom kože treba da budu jako oprezni prilikom odabira pudera, jer vrlo često pogrešnim odabirom, nakon korišćenja pudera, može doći do crvenila i iritacije. Preporučuje se izbegavanje pudera koji u sebi sadrže alkohol, a kao najbolje rešenje preporučuju se mineralni puderi.

 

IDEALNO REŠENJE

 

Pronalaženje idealnog pudera nije lak zadatak, zahteva vreme, energiju i novac, ali onda kada pronađete svoje blago, šminka će vam uvek izgledati savršeno. Još jedan mali savet za kraj: uvek birajte puder prema svom tipu kože, nemojte ga kupovati zato što baš taj odgovara nekom drugom. Ono što je za nekoga dobro, ne mora nužno biti i za vas.

 

 

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.