Kakav je bio zatvor Gvantanamo Bej?

Kakav je bio zatvor Gvantanamo Bej?

Zatvoreni umovi dovode do otvranja koncentracionih logora i gulaga.


LEGALNA ANOMALIJA

Gvantanamo Bej, poznatiji kao logor za lica osumnjičena za pružanje pomoći islamskim teroristima, takođe je bio ozloglašeni zatvor u kom zakon ne pokazuje snagu. Zatvorenici su svojim tihim jecajima ugravirali kršenje ljudskih prava na njegovim zidinama, ali njihov glas nije se čuo. Čak i danas odzvanjaju južnom obalom Kube i Gvantanamo Beja.

Pre dvadeset godina, po hitnom naređenju, američki general Majkl Lehner okupio je grupu mornara i marinaca koji su izgradili zatvorski kamp na enklavi. Sa poslednjom ciglom, enklava je pripala američkoj vladi, i do danas Sjedinjene Američke Države imaju potpunu kontrolu nad ovim zatvorom.

RENDGENSKI KAMP

Američkom generalu je naređeno da za 96 sati izgradi 100 ćelija za prve zatvorenike koju su pristizali avionima sa bojnih polja Iraka i Avganistana. Naime, general je uspešno izvršio naređenje; sagrađeno je šest koliba bez prozora za ispitivanje, šest čuvarskih kula sa posadom naoružanom snajperima, i ćelije do poslednjeg zadatog broja – koje su zapravo bile čelični kavezi okruženi bodljikavom žicom.

Ceo projekat nazvan je Rendgenski kamp. Sagrađen za tri dana, godinama kasnije postaje sve popularniji. Ovaj zatvor danas broji oko 780 zatvorenika koji su prolazili pakao ove legalne anomalije u proteklih 20 godina.

KONCENTRACIONI LOGOR

Nakon što su Sjedinjene Američke Države okarakterisale rat protiv Iraka i Avganistana ratom protiv Al Kaide (militantne sunitske islamističke organizacije, koja je bila teroristički pokret), regularne borce su takođe okarakterisali i tretirali kao kriminalce. Pripadnici regularne armije Iraka i Avganistana tajno su prebacivani u koncentracioni logor – Gvantanamo Bej.

Po shvatanju naučnika, ne postoji razlika između Hitlerovih nacističkih logora i koncentracionog logora u koji su pristizali pripadnici armije. Nakon što je međunarodni komitet Crvenog Krsta, koji obezbeđuje zaštitu i pomoć žrtvama sukoba, oštro osudio postupak Sjedinjenih Američkih Država, američka vlada biva prinuđena da prizna da se u logoru Gvantanamo nalaze i deca starosti od trinaest godina.

SLUŽENJE KAZNE BEZ SUDSKE PRESUDE

U zatvoru na južnoj obali Kube, nalazila su se lica koja nikada nisu bila osuđena za zločine protiv SAD-a ili njenih saveznika. Za sve vreme koje su proveli okruženi okrutnim zidinama, protiv njih nikad nije podignuta optužnica.

Nakon terorističkog napada na kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine, 55% zatvorenika smešteno je u Gvantanamo bez sudske presude. Barak Obama, tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, 2009. godine potpisao je nalog kojim se zatvor raspušta. Međutim i uprkos tome, zatvor postoji i dan danas, te broji oko 40 zatvorenika.

TEKST: HELENA PLAHĆINSKI

Helena Plahćinski je student prve godine fakulteta za Diplomatiju i bezbednost u Beogradu. Od malih nogu volela je pisano slovo na papiru, i ta ljubav traje već 15 godina. Sa sedam godina, pod svećom, pisala je kratke dečije pesmice sebi za dušu. Danas vodi pregovore sa izdavačkim kućama oko objavljivanja svoje prve zbirke poezije koja nosi naziv “Avaz”. Hobi koji joj se duboko uvukao pod kožu, odveo ju je na put kojim je mislila da nikad neće koračati.