Kafa sa ljutim biberom

Kafa sa ljutim biberom

Čokolada je najčešća namirnica koje se setimo kada pomislimo na hormon sreće, serotonin, međutim, za buđenje ovog hormona mogu biti zaduženi i drugi proizvodi koje imamo u kući, a da toga nismo ni svesni. Na prvu pomisao nezamisliva mešavina, na prvi gutljaj može biti pravo iznenađenje – kafa u kombinaciji sa ljutim biberom.


ISTORIJA NAPITKA

 

Pre mnogo vekova, kada se tržište baziralo najviše na prodaji, arapski trgovci su došli na ideju da zajedno sa zrnom kafe uprže i zrno bibera, verujući da će na taj način duže sačuvati ukus i aromu kafe koja se ispija. Međutim, ono što nisu znali je da je ova, gotovo nezamisliva sinteza, dobra po zdravlje ljudi.

 

PREDNOSTI NAPITKA

 

Pored toga što se, zbog povećanog serotonina, osećamo srećnije, kombinacija kafe i bibera i na druge načine utiče na ljude. Pre svega, zbog pojačanog kofeina, poboljšava se cirkulacija krvi, ali i koncentracija kod ljudi, što omogućava lakše memorisanje informacija.

 

PRIPREMA

 

Priprema ovog napitka vrlo je jednostavna, a sastojci, koji su vam neophodni da biste okusili ovu čaroliju , pristupačni i lako se nabavljaju.

Potrebno vam je:

4 kašičice mlevene kafe

Pola kašičice mlevenog bibera

Pola kašičice cimeta

Muskatni oraščić po izboru

Nakon što sve suve sastojke sjedinite, presipajte ih u džezvu, prelijte sa 0,5 ml vode i kuvajte do trenutka kada se pojavi pena. Kafu sipajte u svoju omiljenu šolju i uživajte u ukusu.

 

OSTALE KOMBINACIJE

 

Pored bibera, kafa se može kombinovati sa drugim namirnicama, uobičajenim ili pak manje poznatim, kao što su: cimet, mleko, šećer, kakao, ali i aleva paprika i crveni čili. Na vama je, kao ljubiteljima kafe, da odlučite sa čime ćete kombinovati vaše prvo jutarnje uživanje.

 

 

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.