Južna Koreja – zemlja raznolikosti

Južna Koreja – zemlja raznolikosti

Azija je oduvek privlačila turiste i izazivala divljenje. Kao mesto gde sunce izlazi, istočni deo najvećeg kontinenta je onaj koji zaslužije najveću pažnju. Tu se nalazi zemlja koja odiše svojevrsnim atrakcijama, vekovima starom tradicijom i kvalitetnom muzikom. Južna Koreja je zemlja koja ima mnogo toga da ponudi. Ona ponosno čuva veličanstvene tajne koje čekaju da budu otkrivene.


GLAVNI GRAD

Seul, kao glavni i najveći grad, je pravi dragulj za posetioce. Svaki distrikt sa sobom nosi nešto karakteristično, pa često iz parka ili botaničke bašte možeda se ušeta u neki biznis centar, ili da se prođe pored nebodera i završi u galeriji ili vekovima starom muzeju. Seul je grad u kojem se može pronaći sve što se traži – od ludih provoda u Itaevonu, do luksuznih lokala u Gangnamu, pa sve do preukusne hrane na svakom koraku.

Turisti širom sveta dolaze s namerom da obiđu planinu Namsan i Seul toranj, iz kojeg se pruža panoramski pogled na ovaj ogroman grad. Neizbežan je i ratni spomenik Republike Koreje, koji ponosno odaje počast onima koji su ginuli za tu zemlju. Ljubitelji svetišta i hramova mogu videti Bulguksa kompleks budističkih hramova, zatim hram Pomosa, kao i svetilište za kraljevsku porodicu.

Za one turiste koji ne vole gradsku buku, postoje mnoge destinacije izvan Seula, koje nestrpljivo čekaju da budu viđene. Ostrvo Čedžu je idealno mesto za odmor i jako je popularno, pogotovo kod omladine. U ovoj veličanstvenoj zemlji možete da obiđete i drugi po veličini grad – Busan, koji nudi izuzetne plaže i šetališta.

KOREJSKA KUHINJA

Jedna od najvažnijih karakteristika ove azijske zemlje jeste upravo korejska kuhinja. Ona obiluje raznim jelima, koje treba makar jednom probati. Kuhinja u Koreji nudi raznolikost. Mnogi specijaliteti se uglavnom spremaju od svežeg povrća, pa to za vegetarijance može predstavljati pravi raj. Za gurmane postoje različita jela sa mesom, poput kimbapa ili bulgogija. Uz sve to, pirinač je neizbežni deo obroka.

Kao i ostale kuhinje na svetu, i korejska kuhinja ima svoje jedinstvene recepte. Takav je nezamenljivi kimči, začinjeni specijalitet koji se služi gotovo uz sva jela. Ova nacija je veliki obožavalac alkohola i čuvar baštine. Uz gurmansku hranu, tradicionalno se pije sodžu i to na poseban način. Ako se pije sa osobom koja je starija od vas, pristojno je okrenuti glavu dok se ispija piće. Na ovaj način izražava se poštovanje prema starijima.

KOREJSKA KOZMETIKA

Pored veličanstvene hrane, ono što ovu zemlju izdvaja od ostatka sveta jeste kozmetika. Korejci jako vode računa o svom izgledu. Iz tog razloga, kvalitetne maske za lice, šminka i ostali proizvodi su apsolutno neizbežni i uvek dostupni na ulicama Koreje. Ovom narodu čak nisu ni strani kozmetički zahvati ili plastične operacije na licu.

KULTURA JUŽNE KOREJE

Najveću popularnost Južna Koreja stekla je zahvaljujući muzici i televiziji. K-pop i k-drame su ovu zemlju, apsolutno zasluženo uzdigle do zvezda. K-pop, kao pravac u muzici, obuhvata više različitih stilova, pa tako idoli mogu zablistati u punom sjaju. Pokazuju koliko su spektakularni pevači, plesači, rep izvođači. Idoli svoju muziku kreiraju koristeći sve svoje kvalitete, pa je zato i krajnji rezultat uvek onakav kakav su želeli.

Ova zemlja nudi i fenomenalan izbor drama, počev od ljubavnih pa sve do trilera i misterija. Međutim, Korejci paze šta plasiraju svojim gledaocima. Drame uglavnom ne sadrže nikakve provokativne scene, jer su kao takve namenjene i najmlađoj populaciji. Pored zanimljivih serija, javljaju se još zanimljivije emisije komičnog karaktera, kao što su Master in the house ili Running man. U takvim emisijama često gostuju i sami idoli, pa publika ima priliku da ih bolje upozna.

ZEMLJA S MNOGO RAZNOLIKOSTI

Južna Koreja je zemlja s mnogo raznolikosti, i sa još više izbora. Kada osoba jednom uplovi u njen svet, shvatiće da je ona sama po sebi jedno nezaboravno iskustvo. Sve što neko ikada poželi može pronaći baš u ovoj zemlji, koja nudi samo najbolje od Azije.

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.